Nettbrukere trosser iransk sensur

Informasjonen flyter via Twitter.

OVER HELE VERDEN: Det har vært demonstrasjoner over hele verden - her i Roma, Italia - etter valget i Iran. Størstedelen av informasjonen som kommer direkte fra Iran kommer nå direkte fra nettbrukere via tjenester som Twitter og YouTube.  Foto: AP Photo/Angelo Carconi/SCANPIX
OVER HELE VERDEN: Det har vært demonstrasjoner over hele verden - her i Roma, Italia - etter valget i Iran. Størstedelen av informasjonen som kommer direkte fra Iran kommer nå direkte fra nettbrukere via tjenester som Twitter og YouTube. Foto: AP Photo/Angelo Carconi/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||Myndighetene i Iran forsøker som best de kan å hindre at informasjon om uroen i landet når omverdenen. Men Twitter og andre internettmedier gjør oppgaven vanskelig.

Ingen skal beskylde regimet for ikke å prøve: Det populære nettstedet Facebook er blitt blokkert, mobilnettet fungerer dårlig og utenlandske korrespondenter har fått beskjed om å komme seg ut av landet.

Likevel ser det ut til at myndighetene har vanskeligheter med å opprettholde sensuren. Spesielt bloggtjenesten Twitter brukes til å sende meldinger om sammenstøt og voldshandlinger som de statlige mediene tier om. Noen av meldingene inneholder lenker til videosnutter på nettsteder som YouTube og Flickr.

— De er bare i stand til å sensurere på lappeteppe-vis. Og sensur dreier seg i sin natur om alt eller ingenting, sier Robin Gross fra den amerikanske organisasjonen IP Justice, som jobber for digitale rettigheter.

UngdomEn av grunnene til at internettstedene har fått en viktig rolle i de iranske protestene, er den store andelen unge både blant demonstrantene og i befolkningen generelt. YouTube og Twitter er først og fremst medier for ungdom, og i Iran er over halvparten av befolkningen på rundt 70 millioner under 30 år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer