Nettby herjet av «virus» i går

Brukernes mobiler ble tappet.

(Dagbladet.no): I går kveld ble over 100 brukere av VGs nettsamfunn Nettby tappet for opptil flere hundre kroner fra mobiltelefonene sine.

Bak svindelen står en av nettsamfunnets egne brukere, melder VG selv.

- Nettby konkurs
Brukeren skal ha funnet en måte å endre profilteksten hos dem som besøkte hans profil til «Nettby er konkurs», og samtidig ble mobiltelefonen til den besøkende gjentatte ganger trukket for såkalte «Nettby Max»-medlemskap til 30 kroner, hos flere så hyppig som hvert femte sekund.

De besøkendes profiler ble deretter «smittet», slik at folk som besøkte dem igjen også ble utsatt for mobiltappingen.

Mange Nettby-brukere var kjappe med å kontakte VG Nett om problemet, blant annet denne brukeren:

- For en halv time siden gikk min datters Nettby amok. 11 ganger poppet det opp på skjermen: «Din Nettby-konto er konkurs. Takk for pengene.» Etterpå kom det 11 SMS-er med meldinger om dette fra Nettby.no. Vi har nå sjekket med flere av venninnene hennes, og flere opplever akkurat nå det samme.

Rettet kjapt
VG var kjappe med å rette på problemet, som oppsto klokka 21.09, og ble stanset 21.25. På denne tiden ble det trukket for mellom 1500 og 2000 Max-abonnement til 30 kroner - abonnementer som flere mottok som gaver. Pengene som ble trukket fra brukerne skal ikke ha gått til gjerningsmannen, men til Nettby.

- Alle som har fått max, enten i gave eller blitt påtvunget kjøp til seg selv, vil få beholde disse max-medlemskapene. Nettby vil deretter enten slette alle kjøp, slik at dette ikke kommer på mobilregningen til de som er rammet, eventuelt tilbakebetale hver enkelt bruker. Uansett skal ingen lide noen økonomiske tap på grunn av feilen som har skjedd, skriver en administrator på Nettby i dag.

Administrerende direktør i VG Multimedia, Jo Christian Oterhals, sier til sin egen nettavis at dette er «en liten katastrofe»:

- Vi skal selvsagt sørge for at de ikke blir skadelidende i det hele tatt. De skal få pengene tilbake. Samtidig må vi tette hullene som har gjort dette mulig, sier han.

VG Mulitimedia vil nå anmelde saken for å finne ut hvem gjerningsmannen er.