44 år:  Gjennomsnittsalderen blant dem som skriver i kommentarfeltene er 44 år. De fleste er menn. Og den samme undersøkelsen viser at det er en tendens til høyredreining blant dem som debatterer i nettavisene, mens venstresiden dominerer Twitter og blogger.  Foto: Ørjan F. Ellingvåg/ Dagbladet/ Corbis
44 år: Gjennomsnittsalderen blant dem som skriver i kommentarfeltene er 44 år. De fleste er menn. Og den samme undersøkelsen viser at det er en tendens til høyredreining blant dem som debatterer i nettavisene, mens venstresiden dominerer Twitter og blogger. Foto: Ørjan F. Ellingvåg/ Dagbladet/ CorbisVis mer

- Nettdebatten er bedre enn sitt rykte

- Ikke bare søppel, sier ekspert.

(Dagbladet): I dag lanserer Dagbladet sin nye portal for nettdebatt. Nye debattsider betyr også nye muligheter for leserne til å delta i debatten.

Bare den siste måneden ble det publisert drøyt 57000 innlegg i kommentarfeltene på Dagbladets nettsider. Til sammen ligger det 1,2 millioner kommentarer ute i avisas nettutgave.

Bedre enn sitt rykte Avisenes kommentarfelt har flere ganger vært anklaget for å være fulle av søppel, rasisme og sjikane.

Men nå mener flere eksperter Dagbladet har snakket med at kommentarfeltene faktisk er en god del bedre enn sitt rykte.

- Hvis du leter etter troll vil du finne troll, men de som hevder at nettdebatten bare er søppel har lagt seg på et nivå som er like ille som det de selv forsøker å kritisere. Mitt inntrykk er at det er veldig mange nettdebatter som fungerer fint, sier Karoline Andrea Ihlebæk.

Hun er stipendiat ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, og har blant annet forsket på publikumsdeltakelse i media og nettdebatten etter 22. juli.

Ihlebæk tror det dårlige ryktet kan ha sammenheng med at formen er en annen enn hva man er vant med fra avisspalter og debattprogrammer.

- Det er viktig å huske på at nettdebattene også har andre funksjoner enn de tradisjonelle debattarenaene. Det er et sted der vanlige folk kan slippe til og prøve ut argumenter og meninger. Det er en verdi i seg selv at det finnes en arena for en bred og folkelig debatt med lav terskel, sier hun.

Eldre og lavt utdannet En undersøkelse utført ved Institutt for samfunnsforskning viser at de som deltar i debatten i avisas kommentarfelter har lavere utdanning og er eldre enn de som debatterer i sosiale media ellers.

Gjennomsnittsalderen blant dem som skriver i kommentarfeltene er 44 år. De fleste er menn. Og den samme undersøkelsen viser at det er en tendens til høyredreining blant dem som debatterer i nettavisene, mens venstresiden dominerer Twitter og blogger. I synet på innvandring er de som diskuterer på Twitter langt mer liberale enn befolkningen for øvrig.

Har fått drapstrusler En av de mest aktive debattantene i Dagbladets kommentarfelt er mannen bak brukernavnet «NyttNickPgaDbnoRot» (44). Han har skrevet rundt 3200 innlegg i kommentarfeltet på dagbladet.no, og deltar ukentlig aktivt i flere debatter.

- Jeg har litt blandete følelser. Jeg synes det er bra at det finnes ulike fora hvor kravet til seriøsitet ikke nødvendigvis er så høyt, men det er alt for mye trakassering, usakligheter og det jeg vil kalle regelrett søppel, sier han, men understreker at useriøsitet ikke nødvendigvis er et onde.

Den aktive nettdebattanten mener kommentarfeltene har en viktig funksjon, spesielt i ordskiftet om kontroversielle og vanskelige temaer.

- Det er en demokratisk styrke i at også «Ola dunk» har mulighet til å uttale seg om saker man er engasjert i, og kunne diskutere med andre som ikke nødvendigvis er forståsegpåere og eksperter. De får plass i media uansett, mens vanlige folk har større problemer med å komme gjennom.

Han mener avisene kunne bli langt flinkere til å moderere debattfeltene. Samtidig påpeker han at anonymitet er viktig for at han skal kunne delta i debatten.

Også Kari Steen-Johnsen, forsker ved Institutt for samfunnsforskning, mener debattfeltene er bedre enn sitt rykte.

- Når vi spør nettdebattantene generelt om hvordan de opplever debattene i avisenes kommentarfelt, får vi relativt positive tilbakemeldinger. 43 prosent sier at de ofte lærer noe de ikke visste fra før. Bare fire prosent sier at de blir såret og lei seg. Her skiller ikke nettavisenes kommentarer seg fra andre sosiale medier, sier hun.

- Gråsone Det er det svenske firmaet «Interaktiv säkerhet» som modererer innleggene på Dagbladet.no.

Administrerende direktør Klas Karlsson ønsker ikke å gå inn i analyser av nivået på debattene. På generelt grunnlag sier han følgende om hva som er de største utfordringene når man modererer nettdebatter:

- Det er alltid en gråsone der beslutningen ikke er gitt, uansett emne. I vårt arbeid er det en viktig å gjøre denne gråsonen så liten som mulig, men det finnes likevel alltid kommentarer som er grensetilfeller.