Nettet er hemmeligheten

Et av årets store engelske popnavn, Lily Allen (21), har som få andre artister innsett fordelene med internett og ny teknologi.

– Jeg skulle ønske jeg ikke hadde hatt platekontrakt før jeg la meg selv ut på MySpace. Da hadde jeg kunnet solgt platene mine på egen hånd og vært mangemillionær nå, sier hun og ler.

Hun slo igjennom i sommer med singlene «Smile» og «LDN» fra hitalbumet «Allright, Still», men det som skiller henne fra mange andre artister, er at hun i stor grad har vært med på å skape sin egen popularitet gjennom å være aktiv på nettstedet MySpace.

Det var der hennes framgang begynte. Først etter at hun hadde skapt seg et navn på nettet, huket pressen og radiostasjonene seg på. Og hun er fortsatt aktiv på internett.

– Jeg tilbringer to timer der hver dag, sier hun og legger ut om sin svært imponerende statistikk: Sangene hennes er blitt spilt 5,5 millioner ganger på nettstedet hennes og hun har fått over en million «venner» på MySpace.

USA venter
Nå lokker USA, et kjempemarked der hennes britiske og glade reggaepop med kvass britisk ironi ennå ikke har fått fotfeste.

Selv tror Allen suksessen hennes skyldes at hun er ekte vare, eller i det minste framstår som ekte. Det er noe hun savner i dagens popverden.

– Før hadde vi artister som Blondie og Patti Smith som sa det de mente, selv om jeg ikke er like god som dem. Men jeg kan ikke komme på en eneste kvinnelig engelsk artist som jeg kan respektere og sånn har det vært lenge, sier Lily Allen til TT Spektra.

Og så begynner hun å slenge med leppa, noe som etter hvert har blitt litt av et varemerke for henne:

KRITISK TIL IDOLDYRKING: Lily Allen vegrer seg for å bli sett på som et forbilde for unge kvinner. – Hvorfor i all verden skal man ha kjente mennesker som forbilder? De fleste i underholdningsbransjen er alkoholikere og stoffmisbrukere som tjener sinnssykt mye penger. Hvordan kan man beundre dem, spør hun. Foto: EMI/SCANPIX
KRITISK TIL IDOLDYRKING: Lily Allen vegrer seg for å bli sett på som et forbilde for unge kvinner. – Hvorfor i all verden skal man ha kjente mennesker som forbilder? De fleste i underholdningsbransjen er alkoholikere og stoffmisbrukere som tjener sinnssykt mye penger. Hvordan kan man beundre dem, spør hun. Foto: EMI/SCANPIX Vis mer

– Jeg tror at de når de slår igjennom mener at de må gå ned i vekt, vise fram puppene og få være med på forsiden av blader som GQ. Det er ikke det musikk handler om, sier hun.

Forlagstilbud

Det er nettopp uttalelser av denne typen som har gjort henne til litt av et favorittintervjuobjekt for den britiske musikk- og tabloidpressen. Dette, samt det faktum at hun er datter av Keith Allen, en av Storbritannias mest kjente komikere, gjør at hun titt og ofte har fått gjennomgå i britiske aviser.

Hun tror selv at det skyldes at hun ikke godtar å bli dårlig behandlet. Hun tar igjen. Og er ikke redd.

– Mange som havner i denne bransjen, framfor alt kvinner, blir redde for at de skal miste alt de har klart å oppnå om de ikke oppfører seg ordentlig.

– Men jeg er ikke redd for å miste noe. Det er selvfølgelig viktig at jeg kan tjene penger og skaffe meg et hus og en viss trygghet. Men om dette tok slutt i morgen, er det jo ikke sånn at jeg ikke kan skaffe meg annet arbeid.

Hun har faktisk fått andre jobbtilbud. Hennes sterke, selvbiografiske tekster er blitt lagt merke til og hun er blitt «overøst med tilbud fra forlag om å skrive romaner».

– Det skal jeg kanskje gjøre om mitt andre album suger, sier Lily Allen og ler høyt.

(NTB)