Nettet lukker seg

Skal vi bekjempe ekstremisme må vi orke å benytte motytringsfriheten.

MØT DEM: Etter blomstertoget fyltes byen med blomster. Det vi kan gjøre nå er å fylle nettstedene med motytringer til hat og aggresjon. Foto: Benjamin A. Ward
MØT DEM: Etter blomstertoget fyltes byen med blomster. Det vi kan gjøre nå er å fylle nettstedene med motytringer til hat og aggresjon. Foto: Benjamin A. Ward Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det var ingen som så Anders Behring Breivik i tide, ingen som oppdaget at han systematisk planla sitt blodbad. Problemet er ikke bare at Politiets sikkerhetstjeneste ikke stoppet ham. Det er også at ingen andre oppdaget hvordan han tenkte, ingen som kunne prøve å snakke ham på bedre veier. Han hadde lukket seg inne i et rom fritt for motforestillinger.

Det gutterommet hadde internettilgang, med tilgang på all informasjon vår humanistiske kultur kan tilby. Det hjalp ikke. Uten noen som insisterte på å motsi ham, oppsøkte nødig Breivik motforestillinger til sin private virkelighet. Han gikk til den% informasjonen og den argumentasjonen der han mente å finne støtte for sitt syn.

Internett er rikt på nettsteder, men det betyr ikke bare at vi alle blir klokere. Det betyr også at vi alle kan holde oss trygge, inne i vår egnen informasjonsboble. Bobla der alle er enige med oss, debattfora der vi jager hverandre fram mot stadig skarpere spissformuleringer. Kommer noen inn med et annet syn, glefses det. Motforestillinger er uønsket.

I vår kom en viktig bok ut i USA. «The Filter Bubble: What the Internet is Hiding From You» er skrevet av Eli Pariser. Han begynte på boka da han oppdaget at Facebook ga ham oppdateringer fra hans venner på venstresiden oftere enn fra de bekjente han hadde på høyreside i politikken. Facebook kjente ham, kjente hans interesser, og filtrerte: Programvaren ga ham mest nytt fra dem de regnet med at han var mest interessert i: Dem han var enig med.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer