Nettet nærmeste musikksjappe

Plateselskapene og artistene har mistet kontrollen. Men nå snur nettet forbannelse til velsignelse for dem som lever av musikk.

INTERNETT

er fremdeles piratenes farvann for den internasjonale musikkindustrien. Enorme nettverk av oppkoblede maskiner bytter og laster ned opphavsbeskyttet musikk helt gratis og utenfor plateselskapene og artistenes kontroll.

Men det er visse tegn som tyder på at verdensveven kan snu fra forbannelse til velsignelse for de som lever av musikk. Men i de positive tegnene ligger kanskje albumets død slik vi kjenner det i dag.

Tjenesten fra Apple er foreløpig bare tilgjengelig for amerikanere, men forretningsmodellen med å tilby låter à la carte til 99 cent (snaue sju kroner) stykket har vist seg å være genial. Forbrukerne liker tydelig å velge låt for låt framfor hele album når de handler online.

Sist uke viste en amerikansk markedsundersøkelse utført av Harris at det er «de som bare liker en eller to låter på en cd» som er hovedgrunnen til at tenåringer laster ned musikk gratis.

Dette er de samme tenåringene som får skylda for det globale trøbbelet musikkindustrien er i dag.

SÅ HVA BETYR

holdningen og forbrukermønsteret for musikksalget framover? Pengene ligger tradisjonelt i salg av album i stort volum. Det er billigere å produsere, transportere og markedsføre en samling låter i stedet for singler. Men selv om visse tegn tyder på at den oppvoksende generasjon foretrekker singler på nett i stedet for hele album, så er industrien forsiktig med å spå noe som helst.

- Det ligger vel litt i sakens natur når du laster ned musikk fra nettet. Det viser seg jo at mange album bare har et knippe gode låter, og at forbrukeren er misfornøyd med hele pakka.

- Vi følger markedet nøye framover, men det er altfor tidlig å spå at enkeltlåter vil erstatte de hele albumene. Jeg tror den tradisjonelle cd-en vil vare i mange år framover, sier Petter Singsaas, administrerende direktør i plateselskapet Universal Music, til Dagbladet.

MEN AT NETTET

som ny salgskanal stadig blir viktigere hersker det liten tvil om. Den beryktede piratsiden Napster.com er snart tilbake i lovlige former med rundt 500 000 låter på menyen. Musikk-kanalen MTV med 400 millioner seere verden over vurderer også å kaste seg på karusellen.

- Vi er bare i begynnelsen av den lovlige digitale musikkrevolusjonen, sa kanalens mektige styreformann Tom Freston til avisa Financial Times.

Forskningssentre som Forrester Research i USA spår at en tredjedel av alt musikksalget skjer på nettet om fem år. Her hjemme har tidligere leder i Norsk kulturråd, og professor ved Institutt For Rettsinformatikk Jon Bing spådd total digital distribusjon av musikk.

- Vi tilpasser oss det som skjer og jobber framover i et usikkert marked. Dessuten kan ikke markedet styre alt heller. Mange artister er redde for låt for låtprinsippet. De har gjerne et budskap som går utover en sang. Noen klarer seg med den tradisjonelle popsingelen. Andre mener det er viktig å representere seg selv gjennom et helt album, sier Singsaas.

- Det er spennende å se hva som skjer. En ting er at du kan slippe låter på nettet jevnlig, et slags substitutt for EP-ene vi rockere er så glade i. Det er en kul måte å servere folk nytt materiale, sier Cato Thomassen i Cato Salsa Experience til Dagbladet.

BÅDE ARTISTEN

og plateselskapet mener at cd-platas utvidete kapasitet paradoksalt nok har ødelagt for albumformatet.

Det er rett og slett plass til for mye musikk.

Strammere redigering er redningen. Dessuten har de tro på at enkeltlåtene kan fungere i symbiose med albumene.

- Det er altfor mye musikk, altfor lange skiver. Forbrukeren orker ikke og hopper av. Vi må fokusere på dette og få bedre album. Høyne kvaliteten. Men nettet kan uansett føre til at den jevne forbrukeren kjøper de låtene hun eller han liker, mens fansen kjøper hele albumet, sier Singsaas.

- Vi vil gjerne selge masse enkeltlåter vi. Men det er ikke noe vi fokuserer på. Vi lager de låtene vi liker og samler dem på album. Det kommer vi alltid til å gjøre. Jeg bruker nettet til å sjekke ut ting jeg har hørt om, og høres det bra ut, går jeg og kjøper albumet. Noen har pakket ned hele cd-samlingen og erstattet den med en laptop som spiller låtene random. Andre har hundrevis av brente cd-er. Vi som artister kan ikke kalkulere med hva som kommer til å skje, og hva folk eventuelt liker, sier Thomassen. Så gjenstår det å se om nettet blir din nærmeste platesjappe, om albumet i tradisjonell forstand er utdøende eller om piratene vinner hele kampen om musikksalget.

MILLIONBESØK: «Complicated» av Avril Lavigne var nedlasting nummer 10 million hos Hunes.
NYE TIDER: - En kul måte å servere folk ny musikk på, sier Cato Thomassen i Cato Salsa Experience.
FOR FULL MUSIKK: MP3-spillere stappfulle av nedlastet musikk fra nettet er det den oppvoksende generasjon vil ha. De laster ned singler på nett i stedet for hele album.
LASTES NED: Ny musikk fra Coldplay og Chris Martin lastes ned døgnet rundt på nettet.