Nettet snører seg sammen

Napster slik vi kjenner det er nedlagt. Dagbladet.no tester alternativene.

I kveld dør Napster. Klokka sju går fristen ut for å fjerne alle opphavsbeskyttede mp3-filer

- I sine føringer oppfordrer Napster med vitende vilje til brudd på saksøkers opphavsrett, var rettens konklusjon ifølge Wired.

Nettets alternativer

Kort om teknologien

 • Nettsider som formidler musikk benytter seg hovedsakelig av fildeling-systemet som kalles Peer to Peer (P2P). Brukere som logger seg på et P2P-nettverk åpner deler av maskinen sin for andre brukere. Du kan også logge deg på uten å gi lov til andre å hente filer fra deg. De andre brukerne kan da stenge deg ute, fordi du ikke bidrar med noe.
 • Det er to måter å knytte sammen brukerne i nettverket som formidler filene.

  1. Sentralisert modell:

  Napster er det mest kjente nettstedene som bruker denne modellen. Napster styrer en sentral server som kontrollerer trafikken mellom individuelle brukere. Serveren lagrer hvilke musikkfiler de registrerte brukerne har på sine pc'er. Lista oppdateres hver gang du logger deg på eller av serveren.

  Når du søker etter musikk, lager sentralserveren en liste over hvilke påloggede brukere som har det du leter etter. Du dobbeltklikker deg inn på den aktuelle bruker og er i direkte kontakt med denne. Deling av filer skjer direkte mellom disse to. Mp3-filene er aldri innom sentralserveren. Siden en enhet styrer nettverket, er det lettere å stoppe slike fildeling-systemer

  2. Desentralisert modell:

  Kalles også Gnutella. Dette systemet er desentralisert og dermed anonymt. Måten du knytter deg sammen med andre er via beskjeder over nettet. Når du logger deg på sender du en beskjed til en annen pålogget bruker, som igjen sender beskjeden videre til de han eller hun er kontakt med. Slik oppstår det et nettverk hvor du kan søke de andre maskinene på jakt etter den fila du ønsker. Det er ingen som alene kontrollere nettverket og er nesten umulig å stoppe.

 • Bearshare er et forholdsvis lite program (1028k)som gjør det gunstig for alle brukere å laste ned.
 • Programmet har et enkelt brukergrensesnitt, minner litt om Napster, men Bearshare gir deg muligheten til å laste ned andre filer enn mp3 også (f.eks. musikkvideoer).
 • Når du søker etter ord i Bearshare markeres ordet med en annen farge når lista over tilgjengelige filer kommer opp på skjermen. Denne lille detaljen hjelper deg godt når programmet finner at lass av filer som mer eller mindre matcher søket ditt. Samtidig markerer programmet IP-adresser som ikke er aktive i rødt, så slipper du å prøve å laste ned fra en maskin som ikke er tilgjengelig.

  Svakheter:

 • Du har bare muligheten til å laste ned en fil om gangen.
 • Det er mye musikk på Bearshare, men vi fant ikke alltid den musikken vi lette etter (For eksempel var norsk musikk lite tilgjengelig).
 • Programmet er Windowsbasert, det vil si at du ikke kan bruke det med Linux, Mac eller andre operativsystemer.

  Limewire


  Et program som er kompatibelt med andre Gnutella-baserte protokoller, benytter seg derfor av den samme åpne løsningen som Bearshare, noe som gir Limewire ganske gode sjanser til å overleve.

  Fordeler:

 • Lekkert og lettforståelig design på programmet. Har du vært borte i et dataprogram før kan du umulig gå deg vill her.
 • Muligheter for å søke etter flere filer samtidig, og du kan laste ned flere filer fra forskjellige maskiner mens du søker etter nye ting.
 • Limewire har forskjellige brukergrupper du kan melde deg på. Har du en hyperrask overføringshastighet inn til pc'en din, ønsker du kanskje ikke å vente lenge med å få tak i filene du laster ned fra andre. I Limewire kan du melde deg på brukergrupper hvor alle benytter høyhastighetsopp- og nedlasting, eller du kan utveksle videoer med spesielt interesserte. Mulighetene er mange.

  Svakheter

 • Limewire er et stort program (6,32Mb) som tar en halv evighet å laste ned om du bruker et modem.
 • Musikkfilene vi forsøkte å laste ned gikk av og til så tregt at vi måtte gi opp.
 • Brukergruppene, som vi omtalte i rosende ordelag ovenfor, er flotte når de fungerer, men ikke når vi blir nektet adgang annenhver gang vi forsøker å logge oss på.

  Imesh


  En Napsterkloning, neste ut i rettssalen?

  Fordeler:

 • Intuitivt brukergrensesnitt, og i tillegg til ikonene har Imesh også forståelige og nødvendige informasjoner som hvor lang tid du har igjen før filen(e) du har valgt er lastet ned, osv.
 • Du kan laste ned en haug med filer på en gang.
 • Søkene du foretar markeres med graden av tilgjengelighet (som stemmer forbausende godt), og du kan selv prioritere filer dersom du ønsker flere på en gang.

  Svakheter

 • Det er ikke alltid like lett å få kontakt med Imesh. Vi brukte en dag før vi ble godkjente brukere!
 • Overraskende lite musikk for et sted med over fire millioner brukere. Vi fant svært lite musikk som ikke har vært på hit-listene.
 • Imesh krasjet maskinen vår to ganger.

  Audiogalaxy


  Innovativt nettleser-basert program som utnytter Explorer eller Netscape som søkemotor, og har et eget program i bakgrunnen som deler filene mellom brukerne.

  Fordeler:

 • Det minste programmet vi kom over (693k), og godt egnet for alle modembrukere som bruker tid på å laste ned fra nettet.
 • Nettleserbasert program, dvs. at hvis du har vært på internett før skal det mye til om du ikke skjønner hva som skjer hos Audiogalaxy. Siden ser ut som Hotmailkontoen du brukte i sommer, og har også integrert egen spillkontroll.
 • Det finnes mye musikk, også obskure ting. Vi fant blant annet mye norsk musikk. Audiogalaxy har eget FTP-søk.

  Svakheter:

 • Det eneste negative vi kunne finne ved Audiogalaxy er at tjenesten mest sannsynlig forsvinner i dragsuget etter Napster.

  Freetrax


  Et vanlig nettsted dedikert til musikk, med lovlige nedlastbare musikkfiler.

  Fordeler:

 • Alt som er nedlastbart er lovlig. Du risikerer ikke å operere i gråsonen ved å benytte deg av Freetrax' tjenester.
 • Du kan høre på materiale som er beskyttet av opphavsrett. Du får ikke lastet det ned, men du har muligheten til å høre før du svir av en masse penger på en plate du kanskje ikke vil ha.
 • Du behøver ikke registrere deg eller laste ned noe program for å benytte deg av Freetrax.

  Svakheter

 • Lydkvaliteten på filene vi lastet ned var under enhver kritikk.
 • Musikken du har muligheten til å laste ned er vel strengt tatt ikke alltid den musikken du lette etter hos Napster..

  Mp3.com


  Mp3.com er en tjeneste som fungerer på samme måte som Freetrax. Her kan du også laste ned musikkfiler uten å bekymre deg for opphavsretten.

  Fordeler:

 • God sjangerinndeling på forsiden. Det er lett å finne den musikktypen du er ute etter.
 • Det er fullt lovlig å laste ned musikkfilene herfra, i tillegg tilbyr mp3.com annen shareware, blant annet gratis mp3 spillere.
 • I likhet med Freetrax kan du høre musikken før du laster den ned, du slipper med andre ord å bruke tid på å laste ned filer du ikke ønsker.

  Svakheter:

 • Samme som Freetrax, det er kanskje ikke denne musikken som erstatter det du lette etter hos Napster?
 • Du må oppgi mailadressen din før du får spille eller laste ned noe fra mp3.com. Greit det, men vi begynner å bli lei av reklame mailen fra mp3.com.

  MP3-spillere:

  Microsoft, Mac og Linux.

  Winamp

  Du kan også spille mp3-filer i Windows mediaplayer og Realplayer.

Men en av internetts egenskaper er at haugevis av brukere kaster seg inn i alle forsøk på å omgå lovverk og overvåkning. Det finnes mange alternativer til Napster bare noen få www'er unna.

Lovlig eller ikke

Før du surfer nettet på jakt etter gleder for øret, husk dette:

Det er ulovlig å formidle beskyttet materiale uten samtykke fra den eller de med opphavsretten. Du kan heller ikke laste ned beskyttet materiale og legge det ut igjen, uten samtykke fra opphavsretts-mannen.

Hva med å laste ned for privat bruk? Her gjelder Åndsverksloven paragraf 12 om eksemplarfremstilling (kopiere) til privat bruk. Beskyttet materiale lagt ut lovlig kan du hente fra nettet uten problemer.

Gråsone

Hvis du laster ned noe som er lagt ut ulovlig, men som du kun skal høre sjøl. Kan du gjemme deg bak paragraf 12?

Etter det Dagbladet.no erfarer er dette en gråsone. Paragraf 12 er aldri prøvet i retten, og det er derfor umulig å si om du blir dømt. Ifølge professor Jon Bing, instituttbestyrer ved rettsinformatikk ved universitetet i Oslo, jobbes det med flere avhandlinger om temaet. Når de kommer har vi i hvert fall en pekepinn hvordan det kan gå.

Så bruk vett når du laster ned musikk fra Internett. Med unntak av Freetrax og Mp3.com vil du finne musikk beskyttet av opphavsretten på nettstedene vi har testet.

Bearshare

Gnutella-basert åpen kilde program som minner endel om Napster i brukervennlighet, rent bortsett fra at Bearshare er vanskeligere å stenge fordi det ikke er styrt av en sentral server.

Fordeler: