Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nettfotballen kan spenne bein på nettet

Fare for trafikkork på bomvei-internett?

HØY TEMPERATUR: Hva skjer med nettet og nettbrukernes humør når flere store mediehus søndag begynner å sende båndbreddeslukende weboverført Tippeligafotball? Dagbladet.nos kommentator er ikke den eneste som frykter trafikkork på bomveien etter avspark søndag. Her er det Lillestrøms Vidar Riseth som deler noen tanker med en Brannspiller i fjoårssesongen. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET
HØY TEMPERATUR: Hva skjer med nettet og nettbrukernes humør når flere store mediehus søndag begynner å sende båndbreddeslukende weboverført Tippeligafotball? Dagbladet.nos kommentator er ikke den eneste som frykter trafikkork på bomveien etter avspark søndag. Her er det Lillestrøms Vidar Riseth som deler noen tanker med en Brannspiller i fjoårssesongen. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET Vis mer

(Dagbladet.no): Hva gjør den massive nisjesatsingen fra flere store mediehus på weboverført Tippeliga-fotball med nettet som fri, åpen og velfungerende almenning?

Til helgen starter den hjemlige fotballsesongen, og med det et av tidenes største bikkjeslagsmål på nett i Norge. Når en rekke av landets største nettaktører går i strupen på hverandre i kampen om å vinne markedet for direktesendt fotball på web, skal nettet få kjørt seg som aldri før. Hvem som kommer ut som vinnere, skal vi komme tilbake til.

Det vi allerede nå kan spekulere i, er muligheten for at en av taperne kan bli deg, nettbrukeren.

• Mange fotballinteresserte kan få en kraftig nedtur i møtet med hakkende bilder, sprengt linjekapsitet og overbelastede servere.

• Samtidig kan andre nettbrukere oppleve at resten av nettet går som sirup, fordi store deler av kapasiteten går til å livesende fotball.

SLIK KAN DET FORT BLI
når grådige mediehus løper i flokk etter den forgjettede nye inntektsstrømmen. Jeg er blant dem som tror en og annen medieaktør vil brenne seg kraftig på dette, og ser det derfor ikke som noen tragedie at Berner-gruppen og DB.no ikke nådde opp i kampen om rettighetene til webfotballen.

Langt mer opptatt er jeg av hvordan disse markedskreftene vil slå ut på vårt felleseie, som er nettets åpenhet og funksjonalitet.

Det kan selvsagt hende at både webstreamingen av fotball og annen nettaktivitet går knirkefritt. La oss håpe det.

MEN DET ER INGEN SOM VET. Hvordan vil nettet fortone seg for dem vil besøke Barnimagen.no mens fotballen går for fullt? Hvordan blir det for dem som vil se annet TV-innhold på web? Og hvordan blir det for dem som har betalt for å se fotball fra VG Nett, TV2, Aftenposten og nettavisene i Media Norge?

Trolig vil de individuelle erfaringene være svært varierende, avhengig av hvor i landet du bor, hvilken nettleverandør du er tilknyttet, hvilke nettsteder du oppsøker og andre variabler.

Da NRK direktesendte herrestafetten fra ski-VM i Liberec på web, hakket bildet på min PC så det ikke gikk an å se på. NRK skal angivelig ha fått problemer ved 10.000 samtidige webstrømmer, selv om kapasiteten skal være på det dobbelte.

Telenor frykter trafikkork på nettet søndag. «Vi kan ikke utelukke kapasitetsutfordringer», sier informasjonssjef Elisabeth Evjen til Dagens Næringsliv (ikke på nett).

Telenor er en av flere leverandører som nylig sluttet seg til prinsippene om nettnøytralitet, som blant annet sier at selskaper som håndterer internettrafikk skal behandle all trafikk likt, og at internettbrukerne har rett til en tilknytning med spesifisert kapasitet og kvalitet. Spørsmålet er om det blir mulig å levere i henhold til dette når fotballfansen gumler båndbredde.

NRK har satt opp egen bittorrent-tracker av samme type som The Pirate Bay benytter, og bruker den til å distribuere serien «Der ingen skulle tru at nokon skulle bu» ved hjelp av fildelingsteknologi som gir bedre hastighet jo flere som benytter den.

KAMPENE I TIPPELIGAEN skal, etter det jeg kjenner til , distribueres i form av strømmer ut til hver nettbruker. Det kan som sagt by på betydelige kapasitetutfordringer.

Hadde det ikke vært en idé å basere fotballtilbudet på en løsning med såkalt P2PTV, altså fildelings-TV, der alle som ser en videostrøm samtidig laster opp biter av den, og dermed bidrar til den totalt tilgjengelige båndbredden?

KAMPEN OM POSISJONER i dette markedet får også enkelte pussige utslag. Når adm. direktør Jo Christian Oterhals i VG Nett gråter sine modige tårer til Dagens Næringsliv over at NRK vil websende kamper i Adeccoligaen gratis, samtidig med at de kommersielle konkurrentene sender tippeliga mot betaling, klinger det heller hult.

Eventuelle kapasitetsprobleme på nettet søndag kommer garantert ikke fra at et mindre antall nordmenn ser fotball fra divisjonen under Tippeligaen, og NRKs forpliktelse er faktisk å sende gratis innhold på nett, fotball inkludert.

Når Oterhals sier at VG Nett har innført en betalingsløsning «som en mekanisme for å holde nettbruken i sjakk», blir det nesten komisk.

VG Nett tar seg betalt fordi VG Nett har betalt i dyre dommer for rettighetene, og trenger å hente inn investeringen gjennom flest mulig betalende abonnenter på sin imponerende livetjeneste.

Jakten på nye inntekstsstrømmer på nett er selvsagt legitim, og muligens nødvendig. Men i pengegaloppen er det fort gjort å glemme at internett fungerer best som en åpen plattform der alle har tilgang til alt.

Det er også fort gjort å glemme at det ikke nødvendigvis er noen udelt velsignelse at jakten på fotballseernes penger er i ferd med å bevege nettet i Norge et lite, men viktig skritt i retning bomvei - med fare for trafikkork som forplanter seg
til den åpne landeveien.

Følg meg på Twitter: @janomdahl

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling