Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Netthatet må bekjempes

Politikerne har et særlig ansvar.

UTYDELIG: Frp-leder Siv Jensen.
UTYDELIG: Frp-leder Siv Jensen. Vis mer
Meninger

Antall anmeldte hatforbrytelser i Oslo er doblet på ett år, skriver Klassekampen. I 2014 ble det innlevert 69 anmeldelser om hat i hovedstaden. Nå opplyser politiet at de har passert 120 anmeldelser, og at de regner med en dobling når alle saker er registrert. Ikke overraskende dreier mange av sakene seg om hatefulle ytringer på internett. Hatet på nettet er blitt så grovt at Antirasistisk Senter for første gang anmelder enkeltpersoner. På sosiale medier florerer hets mot minoriteter og flyktninger, og drapstrusler mot politikere. Eksempler fra Antirasistisk Senter omfatter alt fra gassing av jøder til skyting av navngitte politikere.

Miljøer på nettet som fremmer hat og enkle fiendebilder, er ikke bare en sikkerhetsventil der de frustrerte kan få blåse ut sin aggresjon, slik noen hevder. Slike miljøer kan også rekruttere til kriminelle politiske handlinger. De norske Syria-krigerne og Anders Behring Breivik er eksempler på det. Straks de ekstreme tankene går over i en forberedelses- eller handlingsfase, er det en sak for politiet. Ellers tror vi det er et feilspor å overlate håndteringen av hatefulle eller ekstreme ytringer i sin helhet til politiet. Ingen lovparagraf, og selv ikke en hær av politifolk, kan stanse trollene på nettet. Holdninger må bekjempes politisk.

Det betyr at de politiske institusjonene, partiene og politikerne må gå i spissen i kampen mot rasisme og fremmedhat. Mange må delta, også i skoleverket og i frivillige organisasjoner, men politikerne har et særlig ansvar. Derfor er det foruroligende hvordan finansminister og Frp-leder Siv Jensen toner ned problemet i et intervju i Dagbladet i dag. Hun mener mye av det som kommer fram på nettet er uttrykk for en uro, usikkerhet og frykt som er helt legitim.

Det har Siv Jensen rett i, og denne uroen må selvsagt få komme fram uten inngrep. Samtidig lar hun være å trekke en grense der frykten går over til hat og forfølgelse av andre mennesker. Her bør Jensen i stedet være særdeles tydelig, ikke minst når man ser tilbake på Frp?s historie. Viktigere er likevel at Høyre har overlatt håndteringen av hele asylpolitikken til det parti som har de skarpeste løsningene. Denne oppgaven omfatter også integrering. Skal Frp ha noen som helst troverdighet på dette området, må partiets ledere være krystallklare på at hets, hat og diskriminering aldri vil bli akseptert.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media