DEBATT

Debatt: Netthets

Netthets av barnevernsansatte truer barns rettssikkerhet

Det er først og fremst brukerne og pårørende som utfører det vi kategoriserer som netthets.

HETSES: Barnevernet får mye og ofte kritikk, og først og fremst av brukerne og pårørende. Bildet er fra en demonstrasjon i fjor. Mange barnevernsansatte opplever personlig hets på nettet.
HETSES: Barnevernet får mye og ofte kritikk, og først og fremst av brukerne og pårørende. Bildet er fra en demonstrasjon i fjor. Mange barnevernsansatte opplever personlig hets på nettet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Om lag 20 prosent av ansatte i barnevernet vurderer å slutte i jobben sin på grunn av netthets. Det viser en ny rapport fra Fellesorganisasjonen (FO). I tillegg til at netthets er et alvorlig arbeidsmiljøproblem, frykter vi at barn og deres familier rammes, dersom barnevernet mangler bemanning til å gjøre en god nok jobb.

Den ferske rapporten er basert på en spørreundersøkelse gjennomført blant FOs medlemmer våren 2017. STAMI har bearbeidet spørsmålene.

Dette er de viktigste funnene i rapporten:

1. Ansatte i kommunalt barnevern er mest utsatt. En av fire sier de i løpet av det siste året har blitt utsatt for en eller annen form for netthets.

2. To av tre ansatte i kommunalt barnevern kjenner til at kolleger eller ledere har blitt hetset på nett.

3. Om lag 20 prosent av de ansatte i barnevernet har vurdert å slutte på grunn av netthets.

4. Bare 17 prosent sier at forholdet har blitt anmeldt til politiet.

5. Bare 15 prosent sier at de kjenner til rutiner for hvordan netthets på arbeidsplassen skal følges opp.

FO er landets største fagforening for sosialarbeidere, og organiserer barnevernspedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere. De siste årene har vi opplevd en økende tendens til at våre medlemmer blir utsatt for trusler, sjikane og hatytringer på nett i forbindelse med arbeidet sitt. Dette har vært bekreftet av en rekke medieoppslag det siste året.

Det var for å finne ut mer om omfanget av dette at vi foretok undersøkelsen. Nærmere 5400 personer i yrkesaktiv alder svarte.

Netthets er trakassering, sjikane eller trusler om vold formidlet gjennom internett, for eksempel på egne nettsider eller i sosiale medier. Netthets er ikke et juridisk definert begrep, men en samlebetegnelse for hendelser med ulik alvorlighetsgrad. Det kan spenne fra at noen sier noe negativt om deg du ikke liker, til at du blir truet på livet. Det kan skje én gang, eller det kan skje over et lengre tidsrom. Samlebetegnelsen «netthets» viser til at det er noe som skjer på nett, og ikke ansikt til ansikt.

Det er først og fremst brukerne og pårørende som utfører det vi kategoriserer som netthets. En fjerdedel av dem som er utsatt for netthets i barnevernet sier de ikke vet hvem som står bak hetsen. Undersøkelsen viser at hetsen hovedsakelig utarter som sjikane,

trakassering, trusler eller krenkelse av privatlivets fred. For ansatte i barnevernet er det mer personlig rettet enn overfor andre grupper, og de er ofte rettet mot familie og barn. Vi forstår at barnevernets arbeid kan skape sterke følelser hos dem som berøres, likevel må det være nulltoleranse for grov hets og trusler, uansett hvor de framsettes.

I tillegg til spørsmål om netthets, ble medlemmene i undersøkelsen også spurt om de hadde vært utsatt for vold eller trusler om vold. Nærmere 30 prosent av respondentene sier at de i løpet av det siste året har vært utsatt for vold eller trusler om vold mer enn én gang.

Det er svært store forskjeller på hvor man jobber, og hvor utsatt man er for vold og trusler om vold. Det framkommer at over halvparten av dem som arbeider i det vi kaller institusjonsbarnevernet, er utsatt for vold eller trusler om vold. Deretter er om lag 35 prosent av dem som arbeider med tjenester til personer med utviklingshemning, eller i kommunal side i Nav, utsatt for vold eller trusler. Deretter kommer ansatte i det kommunale barnevernet, og i tjenester til personer med rus/psykiske lidelser.

Undersøkelsen viser at det ikke er tvil om at netthets – og vold og trusler – er et svært stort arbeidsmiljøproblem for mange av FOs medlemmer. Vi har derfor i lengre tid arbeidet mot netthets, vold og trusler i arbeidslivet. Blant annet har vi vært en pådriver for de nye forskriftene til arbeidsmiljøloven, som fra i år også innbefatter nye bestemmelser om vold og trusler. Bestemmelsene skal sikre at arbeidstakere ikke utsettes vold og trusler i forbindelse med arbeidet. Til tross for nye forskrifter, mangler det fortsatt rutiner for hvordan netthets skal følges opp. Bare 15 prosent av medlemmene som svarte på undersøkelsen, sier de kjenner til at det finnes rutiner på arbeidsplassen om håndtering av netthets. Bare 17 prosent av dem som har opplevd netthets sier at forholdet har blitt anmeldt. Vi mener dette er altfor lite, og det kan tyde på at netthets ikke blir tatt alvorlig nok.

FO mener det er viktig å huske på at en trussel er en trussel, uansett hvor og hvordan den blir formidlet. Arbeidstakere og arbeidsgivere må derfor ha kunnskap om netthets, hva det er og hvordan man skal forholde seg til det. Ingen skal være usikre på hvilke rettigheter de har når de blir utsatt for netthets, vold eller trusler. Det er på høy tid at myndighetene sikrer at de nye bestemmelsene, i forskriftene til arbeidsmiljøloven om vold og trusler, følges opp. Dette er avgjørende for å bevare trygge arbeidsplasser og godt kompetente fagmiljø.

Opplever en ansatt netthets i forbindelse med arbeidet er dette et felles problem som arbeidsgivere, vernetjenesten, tillitsvalgte og ansatte har et felles ansvar for å håndtere.

Samtidig som netthets tas alvorlig på arbeidsplassen, mener FO at en viktig del av løsningen er helhetlig innsats, der det også sørges for nok bemanning, riktig kompetanse og hensiktsmessig organisering. Bare slik får ansatte kapasitet til å utføre oppgavene sine på best mulig måte, til det beste for menneskene som trenger deres hjelp.

I ytterste konsekvens innebærer netthets at barnas rettssikkerhet blir truet. Hvem skal ta vare på de mest sårbare barna i landet dersom barnevernsansatte blir skremt bort fra jobben sin?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer