Nettmusikk svir på pungen

En halv million nordmenn har lastet ned mp3-musikk fra nettet. Nå begynner den digitale revolusjonen å svi på pungen for platebransjen.

Ifølge en spørreundersøkjelse gjennomført av Norsk Gallup for NRK har over en halv million nordmenn lastet ned mp3-filer fra nettet. 290 000 har gjort det i løpet av siste måned.

Sæmund Fiskvik i platebransjeorganisasjonen IFPI er ikke overrasket over tallene, og er helt overbevist om at den store mp3-trafikken begynner å ta store markedsandeler.

- I fjor gikk singelsalget ned med 15 prosent i Norge. Det ble solgt sju-åtte millioner CD-R plater (CDer til hjemmebrenning, red. anm) i Norge, og tall fra Europa viser at minst 30 prosent av disse brukes til kopiering av musikk, sier han til Dagbladet.

Også profilen på salgsnedgangen viser at det er mp3 som overtar ifølge Fiskvik.

- Singlene det selges mindre av er ikke bestselgerne. Det er mer spesielt stoff, som stemmer mer med profilen på nettbrukerne, sier han.

Fiskvik er likevel optimist på platebransjens vegne. Ny teknikk som vanskeliggjør piratkopiering, strengere lovgivning og at det faktisk kommer et kommeriselt tilbud vil sikre plateselskapene en plass i den digitale revolusjonen, mener han.

Det spørs likevel om det er så mye penger å hente for Fiskviks medlemmer på nettet. Så langt har det vært vanskelig å få nettbrukerne til å betale for musikken de laster ned. I undersøkelsen svarer 98 prosent av brukerne at de ikke betalte for den siste mp3-filen de lastet ned.

<B>TAPER STORT: - Vi taper mye penger på mp3, sier platebransjens Sæmund Fiskvik til Dagbladet.