Nettpiraten må skaffe 200 000 videovisninger for å slippe millioner i erstatningskrav

Jakub fikk en straff utenom det vanlige.

SPESIELL STRAFF: Nettpiraten Jakub F. slipper billig unna - så lenge anti-nedlastingfilmen han måtte lage får mer enn 200.000 visninger. Foto: FILMZLICINCOMPANY
SPESIELL STRAFF: Nettpiraten Jakub F. slipper billig unna - så lenge anti-nedlastingfilmen han måtte lage får mer enn 200.000 visninger. Foto: FILMZLICINCOMPANYVis mer

(Dagbladet): En tsjekkisk datapirat - kun navngitt som Jakub F. - ble tatt for utbredte brudd på åndsverksloven i Tsjekkia, og selskaper som Microsoft, HBO og Sony krevde store pengesummer i erstatning for alle pengene hackeren skal ha kostet dem.

Da kom han og motparten til enighet om en straff litt utenom det vanlige. 

Domstolen i Tsjekkia fant Jakub skyldig så det det sang, men i et forlik med de store selskapene ble 30-åringen skånet for flere millioner kroner i erstatningsutgifter - på én betingelse: Han måtte lage en film mot ulovlig nedlasting, og filmen måtte få minst 200.000 visninger, melder BBC

Det var etter Microsoft og de andre selskapene innså at Jakub ikke hadde midler til å betale summene han hadde kostet dem at denne uvanlige straffen ble foreslått. Microsoft alene anslo at piraten skyldte dem 1,6 millioner kroner.

Nå har selskapene lovet å ikke saksøke tsjekkeren - og la saken ligge - dersom filmen hans fikk 200.00 visninger innen to måneder etter publiseringsdatoen. Selskapene ønsker å utnytte seg av Jakubs mange kontakter på Internett for å få ham til å dele videoen så bredt som mulig.

- Jeg trodde ikke jeg gjorde noe galt. Jeg trodde jeg ikke skadet de store selskapene. Jeg var overbevist om at jeg var en for liten fisk i dammen, skriver Jakub selv på siden hvor filmen kan ses.

I filmen advarer Jakub at andre som deler nedlastet materiale også kan bli tatt. Domstolen i Tsjekkia slo fast at Jakub aldri lastet ned ulovlig for å tjene penger - kun for å spre til andre av ideologiske hensikter. 

Filmen er til nå sett 135.000 ganger - altså trenger Jakub 65.000 visninger til for å unngå søksmål og store erstatningssummer. Vi kan bare anta at han sitter hjemme og trykker «F5» som om det gjaldt livet hans.

Oppdatering: Videoen har nå fått over 350.000 visninger. Dermed er Jakub F. en fri mann med sparepengene i behold.