Nettpirater stjeler musikk

Høyskolestudenten på bildet er en av etter hvert veldig mange nordmenn som henter musikk på Internett og lager sine egne cd-er. - Hvorfor betale når jeg kan få musikk gratis? spør han.

Nettpirater er en trussel mot platebransjen, som bare i Norge alene taper millioner av kroner på ulovlig kopiering. Studenten i 30-åra ønsker ikke å framstå med navn og bilde, men forteller gjerne om piratvirksomheten sin.

- Jeg bruker mye tid på Internett og på å finne god musikk og laste den ned. Det er morsomt og jeg sparer mye penger på det, sier han.

- Et kjempeproblem

De internasjonale plateselskapenes organisasjon i Norge (IFPI) og komponistrettighets-organisasjonen Tono opplyser at ulovlig musikk på Internett har eksplodert i år. Det som bare for ett år siden var en datanerd-greie, er nesten blitt en allemannshobby.

- Veldig mange legger ut musikk på nettet, laster den ned og brenner egne cd-er. Problemet er blitt kjempestort, sier Inger Elise Mey i Tono og Sæmund Fiskvik i IFPI.

De ønsker all piratvirksomhet til livs, men de mangler i stor grad et regelverk som begrenser dette.

- Alle gjør det

Det er såre enkelt å legge ut musikk på Internett eller å laste den ned og lage egne cd-er. Det kreves nemlig ikke mye datakunnskap.

- Jeg har nok mer erfaring enn gjennomsnittet, og siden jeg er høyskolestudent, har jeg tilgang på store maskiner og raske datalinjer på skolen. Alle studenter jeg kjenner lager sine egne musikk-cd-er, forteller han.

Men du klarer deg lenge med en helt ordinær hjemme-pc, Internett-abonnement og en cd-brenner - en liten boks som spiller inn musikken på en cd.

En cd-brenner koster fra 1500 kroner og en uinnspilt cd om lag 15 kroner.

Sparer penger

- I tillegg må du ha et program - f.eks. winamp - som leser mp3-filer, som musikkfilene heter. Også det finner du gratis på nettet. Det tar 15 minutter å laste ned en låt på ca tre minutter.

Studenten har en datter på seks år som elsker Aqua, Spice Girls og andre populære ungdomsband. Han lager sine egne cd-er til henne med de mest aktuelle artistene.

- Hvorfor bruke 150 kroner på en samleplate når du finner alle de samme låtene på nettet? spør han.

Studenten har ikke dårlig samvittighet for å kopiere musikk, men han legger ikke egne favoritter ut på Internett.

Han bruker også cd-brenneren til å kopiere cd-rom-plater. Det holder med at en i omgangskretsen har kjøp en cd, og det tar ikke lang til før den har fått 10- 15 avleggere.

11 timer musikk

Han viser oss en av cd-ene som inneholder 173 låter med en samlet spilletid på 11 timer og 4 minutter. Han beskriver cd-en som en ypperlig samleplate spesielt egnet til partybruk. Den inneholder låter fra et titalls av de meste kjente norske bandene, samt et utall utenlandske.

- Det går ikke an å spille cd-en på en vanlig cd-spiller. Musikken er komprimert, men må spilles av på pc-er med mp3-fil.

Pc-en kan med letthet kobles til stereoanlegget i stua, og lyden blir ikke vesentlig forringet.

- Bare stereofile med et dyrt anlegg vil kunne høre at kvaliteten er noe forringet.

173 LÅTER: Denne CDen inneholder musikk for over 1500 kroner.