Nettradio i luksusklassen

Vi har testet Tivoli NetWorks+.

(Dagbladet.no): Stadig flere produsenter tilbyr radioløsninger som kombinerer DAB og FM, eller FM og internettradio. Nå kommer det siste tiårets store radionavn, Tivoli, med en modell som kombinerer alle tre.


NetWorks+
er internettradio, DAB-radio og FM-radio i en pakke for de kresne. Den spiller også musikk fra pcen din over det trådløse hjemmenettverket, eller fra en USB-minnepinne, eller fra en iPod eller annen musikkspiller koblet til med signalkabel. Stort nærmere en helgardering av en «radio» skal det godt gjøres å komme.

Satser på internett

Kombinert DAB- og FM-radio har Tivoli hatt lenge. Den største nyheten med NetWorks+ er at selskapet satser helhjertet på trådløs nettverksfunksjonalitet og internettradio. Og der DAB som «framtidas radio» per i dag er begrenset til et relativt beskjedent antall kanaler fra NRK og P4, er internettradio en virkelig revolusjon. Plutselig har du tilgang på tusenvis av radiostasjoner og musikkanaler fra hele verden, innenfor enhver sjanger, fra politiske samtaleprogrammer til dub reggae.

Tivoli er på ingen måte først med å tilby en boks som løfter nettradioen ut av PCen. Du kan få mye av den samme funksjonaliteten for en fjerdedel av prisen fra andre produsenter.

Men slik har det alltid vært med Tivoli. Her handler det ikke først og fremst om forholdet pris/ytelse, men om design, brukeropplevelse, kvalitet og status.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nytt design

NetWorks+ kommer med et helt nytt design, som best kan beskrives som en kombinasjon av elementer fra klassikeren Model One og vesle PAL. NetWorks+ gir et solid og eksklusivt inntrykk, med en kropp kledd med finér i tre alternative treslag: Valnøtt, kirsebær eller wenge. Formen på hovedenheten er som en PAL som har vokst seg dobbelt så stor.

LEKKER: Funksjonene til Tivoli NetWorks+ kan du få langt billigere andre steder. Men designet, lyden og kvalitetsfølelsen er det ingen andre internettradioer som matcher. Foto: TIVOLI
LEKKER: Funksjonene til Tivoli NetWorks+ kan du få langt billigere andre steder. Men designet, lyden og kvalitetsfølelsen er det ingen andre internettradioer som matcher. Foto: TIVOLI Vis mer

Som alltid fra Tivoli kommer radioen med en enkelt fullfrekvens høyttaler, her plassert under et firelinjers LCD-display i kraftig blåfarge. (I Norge blir NetWorks+ som standard solgt med en ekstra stereohøyttaler som matcher hovedenheten). På toppen av radioen sitter én enkelt kontrollknapp som kombinerer av/på, volumkontroll, lyddemping og slumre-knapp til klokkeradioen (glemte jeg å si at den har det også?).

For resten av funksjonene, som valg av lydkilde, bytte av stasjoner og navigasjon i menyer, må du benytte deg av fjernkontrollen i kredittkortstørrelse. Den kunne Tivoli godt ha puttet noen kroner ekstra i, men den gjør for så vidt jobben sin.

En del av kontrollene er duplisert på baksiden av radioen (kjekt å ha om batteriet i fjernkontrollen er gått tomt), sammen med DAB- og FM-antenne, mono/stereovelger, balanse og tilkoblinger for hodetelefon og USB. På undersiden sitter en ethernetport for deg som ikke har trådløst nettverk, strømtilkobling, utgang for subwoofer og for den ekstra stereohøyttaleren som er inkludert i den norske prisen. 

Networks har ikke batterimulighet. Det burde den hatt, og jeg skulle gjerne sett at man også fikk kjøpt den uten ekstra sterohøyttaler.

Se Tivolis egen introduksjonsfilm her:


Knirkefritt på nett

NetWorks+ er tenkt brukt mot trådløse nettverk, og wifi-oppkoblingen hjemme hos meg fungerte knirkefritt. NetWorks+ fant nettverket uten dikkedarer, og jeg var på nett anslagsvis to minutter etter at radioen var slått på første gang. Det eneste det var nødvendig å konsultere bruksanvisningen om, var hvordan man navigerte i bokstaver og tall for å skrive inn passordet - noe man bare trenger å gjøre første gang.

Nettradiodelen var like enkel å ta i bruk. Man navigerer i menyene med piltastene på fjernkontrollen, og kan velge mellom radiostasjoner sortert etter nasjonalitet eller sjanger. Lista over stasjoner er søkbar, og man kan lage en egen favorittliste.

Nettradio i luksusklassen

Internettradio åpner bokstavelig talt for en hel verden av radiopplevelser, med stasjoner for nær sagt enhver smak. Kvaliteten er varierende, også lydmessig, men her er det mye moro og ufattelig mye bra musikk. Finner du ikke din favorittstasjon i den ferdiginstallerte oversikten (den teller mange tusen stasjoner), kan du be Tivoli legge den til, enten ved å sende en epost eller fylle ut et webskjema på NetWorks-nettforumet. At du ikke kan legge til stasjoner selv, direkte på radioen eller via web, er imidlertid et klart minus.

Ikke for Macbrukere

NetWorks+ støtter avspilling av filer og streaming i mp3, Real Audio og Microsofts WMA-format. Det dekker nok de fleste brukeres behov, men er dårlig nytt for oss som holder oss med tapsfrie FLAC-filer, eller for dem som bruker Apples AAC-format, Ogg Vorbis eller noen av de mange andre nisjeformatene som finnes. Her kunne Tivoli lære av for eksempel Slim Devices, som støtter så og si det som kan krype og gå av formater. Dårlig nytt er det også at NetWorks+ ikke snakker med iTunes, slik en del andre nettverksspillere gjør.

For at NetWorks+ skal kunne streame musikk fra en datamaskin, må PCen kjøre Windows Media Player 11 eller høyere som medieserver. Etter at du har slått på mediedeling av musikken i biblioteket ditt i WMP, finner NetWorks+ den som en UPnP-server, og lar deg navigere i menystrukturer og velge musikk. Det fungerte greit hjemme hos meg i XP, men det er ikke en løsning som tar hensyn til mange musikkelskeres brukervaner. Svært mange Windowsbrukere har musikken sin i iTunes, men NetWorks+ snakker ikke med Apples programvare. Her har nevnte SlimDevices gjort det smartere, men en egen klient som installeres på PCen og gjør Squeezebox-spilleren iTunes-kompatibel.

WMP-løsningen utestenger også alle Macbrukere, for noen Media Player 11 for Mac finnes ikke. Det kan nok diskuteres hvor smart det er av Tivoli å velge en ren Windowsløsning, særlig fordi jeg vil tro at spesielt mange Macbrukere også er tiltrukket av Tivoliradioenes kvalitetsdesign og enkle estetikk.

DAB og FM

Avspillingen av filer over mitt trådløse nettverket fungerte knirkefritt. En løsning Tivoli kaller «super buffer», der et stykke av datastrømmen bufres lokalt i boksen, skal forhindre at den trådløse overføringen hakker. Jeg har vanligvis ingen problemer med signalstyrken på mitt hjemmenettverk, så det er vanskelig å si om det var bufferens fortjeneste at avspillingen var smertefri.

Om DAB- og FM-radioene er det ikke så mye mer å si enn at begge deler fungerte som de skulle, at forhåndslagring av kanaler fungerte fint, og at FM i mine ører låt «skitnere», men også større og høyere, enn det digitale DAB-signalet. Smak og behag. Den innebygde teleskopantennen på baksiden trengte jeg aldri å trekke ut, men så bor jeg også i Oslo 3. Andre steder i landet kan nok radioopplevelsen være en annen.NetWorks spiller også av musikk direkte fra en minnebrikke som settes i USB 2.0-porten på baksida. Her støtte jeg på noe som virker som en liten bug: Til tross for at mp3-filene på minnebrikken dukket opp og displayet sa «spiller» når jeg valgte en av dem, kom det ikke lyd. Først etter å ha slått enheten av og på igjen, virket det som det skulle.

God lyd

Noen ord om lyden: Driverne og selve høyttalerkonstruksjonen er større enn på de klassiske bordradioene til Tivoli, noe man tydelig hører. Dette er radiolyd i eliteklassen fra en såvidt kompakt enhet. I Tivolis produkstsortiment er det bare den dedikerte stereoenheten med bassrefleksporter som låter bedre.

NetWorks+ støtter norsk språk. Men man er ikke helt i mål med de norske menyene - ordet «laster», som i «laster inn data», blir for eksempel av en eller annen grunn til «lasteró».

Tivoli NetWorks+ koster kr. 5990.- med ekstra stereohøyttaler. Det er en relativt stiv pris. En Argon iNet 1 koster for eksempel bare 1400 kroner, og byr på internettradio, FM, streaming av musikk fra datamaskin over nettverket samt linjeinngang for mp3-spiller. Da er det egentlig bare DAB-radioen som mangler - pussig nok fra DAB-spesialisten Argon. Det finnes flere andre alternativer i markedet, med noen eller mange av funksjonene til NetWorks+, til priser fra under tusenlappen.

Du kjøper med andre ord ikke en NetWorks+ for å spare penger, fordi den er lytefri eller fordi den gjør ting konkurrerende produkter ikke gjør. Du kjøper den eventuelt fordi den er en Tivoli, med design, kvalitet og lyd i særklasse.

Tivoli NetWorks+
Kr. 5990.-
Tilgjengelig i løpet av sommeren

TRE FARGER: NetWorks+ kommer i wenge, valnøtt og kirsebær (bildet). Foto: TIVOLI