- Nettsamfunn er ikke «vill vest»

INTERNETT: I anonymitet ligger frihet og demokratisering. Så hvorfor gir vi så lett slipp på den når vi går på nettet? Hvorfor setter vi den opp som en kontrast til god debatt?

JA TIL ANONYMITET: «Vi trenger digitale steder der vi kan uttale oss fritt, uten frykt for at framtidige ansettelser eller forhold skal settes i fare på grunn av et Google-søk», skriver innsenderen, og trekker fram «World of Warcraft»-gamere som et mønstereksempel på et digitalt sted med anonym, sivilisert debatt. Foto: Scanpix
JA TIL ANONYMITET: «Vi trenger digitale steder der vi kan uttale oss fritt, uten frykt for at framtidige ansettelser eller forhold skal settes i fare på grunn av et Google-søk», skriver innsenderen, og trekker fram «World of Warcraft»-gamere som et mønstereksempel på et digitalt sted med anonym, sivilisert debatt. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Det blir stadig færre steder på internett der en kan være anonym. Trenden er å regulere oppførsel ved å tvinge nettdebattanter til å operere under fullt navn. En myte spinnes der det settes likhetstegn mellom anonymitet og dårlig diskusjon. Sammen med denne myten gis det inntrykk av at det er en enten-eller-situasjon: At vi må velge mellom sivilisert debatt og anonymitet. Realiteten er at internett kan både være et sted der vi opererer med ekte navn, og som anonyme deltagere. Vi kan være som Ole Brumm og velge «ja, takk, begge deler», men bare om vi kjemper for anonymiteten. Hvis vi ikke passer på den, vil den forsvinne.

Med Facebook har vi endret måten vi forstår representasjon på nettet. For ti år siden ville vært utenkelig å legge ut ekte navn og bilde til et enormt, ukjent nettsamfunn. I dag er det normalt. I tillegg har Facebooks ubestridte suksess gitt grobunn for en voksende trend til å knytte deltagelse på nettet til ekte navn.

Artikkelen «World of Warcraft»-spillere i harnisk» i Dagbladet 8. juli viser til et aktuelt eksempel. Spillprodusenten Blizzard, mest kjent for å stå bak onlinespill-suksessen «World of Warcraft», ønsker å lansere noe de kaller «Real ID». Med «Real ID» vil deltagelse i de offisielle spillforumene skje under ekte navn. Dette grepet blir tatt i et forsøk på å renske opp i forumene og ukulturen kjent som «trolling». For et «troll» er målet med å bidra i debatten å avspore diskusjonen gjennom provokasjon og usaklige uttalelser. Målet for et troll er å være usaklig, gå på person heller enn sak og gjøre det vanskelig å få en produktiv debatt. En av tankene bak «Real ID» er at trollene vil forsvinne sammen med anonymiteten. For vil ikke et krav om å stille med fullt navn bøte på slik oppførsel?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer