Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nettskyen er den nye jukeboksen

iTunes? Det er så 2007.

I SKYEN: iTunes revolusjonerte musikkindustrrien på begynnelsen av dette tiåret. På vei inn i 2010 er det streamingtjenester som Spotify, der musikken ligger i nettskyen, som har initiativet. Foto: SCANPIX
I SKYEN: iTunes revolusjonerte musikkindustrrien på begynnelsen av dette tiåret. På vei inn i 2010 er det streamingtjenester som Spotify, der musikken ligger i nettskyen, som har initiativet. Foto: SCANPIX Vis mer

||| På hjemmefest i 2009 er det Spotify som står for soundtracket. Hva verten måtte ha av skatter i platehyllene, blåser gjestene en lang marsj i.

Selv en nidkjært utplukket og sublimt sammensatt festspilleliste blir umiddelbart overkjørt av festdeltakernes musikalske selvtekt.

DA DEN FØRSTE
iPoden kom i 2001, var det sensasjonelt og berusende å kunne ha flere tusen låter i lomma. Siden er kapasiteten mangedoblet, men en iPod rommer fortsatt ikke annet enn det du har kjøpt, rippet fra egne og venners cd-plater eller lastet ned fra mer dubiøse kilder.

iTunes og iPod, inntil nylig selve symbolene på den digitale, nettbaserte musikkrevolusjonen, fortoner seg plutselig en anelse gammeldagse sammenliknet med oppkomlingen fra Sverige.

10.000 låter? 20.000? 30.000? Pytt. Med Spotify har du tilgang til millioner av låter der ute i nettskyen.

Alltid, over alt. Du eier dem ikke, men hvem bryr seg? Du kan høre dem når du vil. Gratis. Også på din smarttelefon, om du er villig til å betale 99 kroner i måneden for et Premium-abonnement.

I dette lyset kom ikke gårsdagens nyhet om at Apple kjøper musikktjenesten Lala spesielt overraskende.

LALA TILBYR streaming av musikk mot betaling, og mye tyder på at Apple vil bruke oppkjøpet til å utvikle et eget abonnementsbasert streamingtilbud under iTunes.

Lala tilbyr salg av musikkfiler uten kopisperrer enkeltvis eller i albumformat, men også en webbasert abonnementsløsning som gir tilgang til et utvalg på mer enn åtte millioner låter for brukere i USA. Lala har også en løsning som gir tilgang til musikksamlingen på din egen PC fra en hvilken som helst annen PC med nettilgang.

En Lala-basert løsning ville gjøre det enklere for Apple å flytte din iTunes-musikk ut i nettskyen, alltid tilgjengelig fra enhver nettilkoblet PC, smarttelefon eller annen trådløs duppeditt.

APPLE vil som vanlig ikke kommentere transaksjoner og stragiske planer, men det synes åpenbart at trenden er noe Apple ikke kan neglisjere uten fare for å miste sin helt dominerende markedsposisjon på musikkfeltet.

At iTunes tjener gode penger, og Spotify så til de grader ikke gjør det, betyr lite når forbrukernes vaner og forventninger endres.

CD-PLATA? Den lever så til de grader på lånt tid. Bransjefolk Dagbladet har snakket med, mener der bare er snakk om få år før majoriteten av innspilt musikk vil omsettes i form av salg av musikkfiler, abonnementsordninger og annen heldigital distribusjon via nettet. I platebransjen er det stor optimisme knyttet til streamingtjenestene.

En innflytelsesrik plateselskapsdirektør mente å vite at så mye som 13 prosent av norske Spotify-brukere har valgt å betale for et Premium-abonnement — et langt høyere tatt enn i våre naboland.


DER I GÅRDEN
knytter man også store forventninger til norske Wimp, som vil konkurrere mot Spotify — og iTunes på Lala-steroider — med musikkfaglig veiledning gjennom anbefalinger, lister og annet som hjelper brukeren å navigere i overfloden.

Men for den norske Spotify-utfordreren, som har vært i lukket betaversjon det siste året, blir spørsmålet hvilke markedsandeler som er igjen å ta når den en vakker dag somler seg ut i markedet.

Følg meg på Twitter: Twitter.com/janomdahl

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media