Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nettstorm etter at tysk kunstløper danset til «Schindlers liste»-musikk

- Folk er lettkrenket, mener Norsk skøyteforbund.

ATLET: Musikkvalget til kunstløper Nicole Schott fra Tyskland snur hoder. Foto: NTB Scanpix
ATLET: Musikkvalget til kunstløper Nicole Schott fra Tyskland snur hoder. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kunstløper Nicole Schott fra Tyskland danset i dag på OL-isen i Seoul til filmmusikken fra Oscar-belønte «Schindlers liste», signert regissør Steven Spielberg.

Filmen tematiserer folkemordet på jødene under andre verdenskrig svært brutalt, og musikken, laget av filmkomponist John Williams, og de assosiasjonene den gir, er blitt minst like symbolpotent som filmen.

Det er dermed ikke Schotts løp som får mest oppmerksomhet fredag. Publikum tar ikke uventet til sosiale medier, hvor kritikken hagler. I fyr og flamme påpekes det at musikkvalget til den tyske utøveren er upassende.

Billboard, Yahoo, USA Today, The Hollywood Reporter og The Washington Post er noen av mediene som omtaler dansen til Schott.

Tyske Rolling Stone, mener kritikken er berettiget, mens andre påpeker at filmmusikken tidligere er brukt en rekke ganger i kunstløp, og dermed innafor.

Lise Røsto Jensen er kunstløpkoordinator i Norsk skøyteforbund og på plass i Sør-Korea. Hun mener musikkvalget ikke er oppsiktsvekkende i det hele tatt.

- Musikken fra «Schindlers Liste» er brukt en rekke ganger i kunstløp, helt siden filmen kom ut i 1994, så det er ikke noe revolusjonerende eller overraskende. Alle som følger vår idrett har sett og hørt dette før, sier hun.

Røsto Jensen begrunner hvorfor hun ikke mener valget er upassende slik:

- Musikken er fin, og selv om den kommer fra en spesiell film er man ikke nødt til å tolke musikken ut ifra hva filmen handler om. Musikken og koreografien kan stå for seg selv, så disse reaksjonene synes jeg er vitner om at folk er lettkrenket.

Vinter-OL har vært et fantastisk arrangement for kunstløp, mener Røsto Jensen, men hun er skuffet over dekningen til norske medier.

- Norge har ikke vært kvalifisert, men det er satt verdensrekord på verdensrekord, og nivået er skyhøyt i forhold til Sotsji-OL. Norske medier bør skrive om dette i stedet for å fronte saker om sexy skøyteløft og drakter som revner. Ingen andre idretter blir omtalt like usportslig, legger Røsto Jensen til.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!