Nettvidunderet Vegard (17) har plukket ut sine hysteriske favoritter

100 000 nordmenn kan ikke ta feil...

(Dagbladet): Forrige uke skrev Dagbladet om Vegard Harm fra Stokke i Vestfold. 17-åringen har ved bruk av videotjenesten Vine snart nådd 100 000 følgere til sammen på Facebook. Her røper han oppskriften på suksessen.

- Jeg blir aldri flau. Jeg tør å drite meg ut, og jeg elsker å få folk til å le. Personligheten min er hundre prosent gal og jeg har absolutt ingen hemninger, sier Vegard Harm til Dagbladet.

- Ikke så selvikker I videoen øverst har Vegard Harm plukket ut sine tre favorittvideoer.

- De har blitt svært populære og har fått mange «likes». I tillegg mener jeg jo at de er ganske morsom selv, ler Harm.

Så du kan garantere at folk vil le av disse videoene?

- Så selvsikker er jeg ikke! sier han.
 
Snart 1000 Vines Den siste uka har populariteten til unggutten vokst med flere tusen følgere på Facebook, og Harm tar det hele med knusende ro. Akkurat hvorfor han har blitt så populær, er noe han er usikker på selv.

- Det er muligens fordi at jeg er så aktiv og legger ut mange videoer. Nå har jeg tross alt snart laget 1000 Vines. Jeg har jo blitt helt avhengig av mobilen min, sier han.

Oppskriften Harm bruker kan variere fra gang til gang. Han mener likevel at man kan komme langt med frekk humor, og ser ingen problemer med å ta denne dristige holdningen utover venner og familie.

- Jeg tror folk liker den type humor. Jeg liker å være «frekk» mot andre, det er slikt jeg ler av selv.
 
- Tenker seg ikke om I første omgang var aldersgrensen på «Vine» fra dem på tolv år og oppover. Nå har videotjenesten en anbefalt aldersgrense på 17 år.

- En negativ konsekvens av en slik tjeneste er at en kan publisere slike videsnutter impulsivt, også kanskje angre seg etterpå. Unge mennesker tenker seg muligens ikke helt om før de publiserer, sier Berit Skog til Dagbladet.

Hun er førsteamanuensis ved NTNU og regnes som en av landets fremste eksperter på sosiale medier. Skog tror tjenesten bare vil øke i popularitet og at en aldersgrense ikke vil stoppe de unge fra å bruke Vine.

 - Jeg tror ikke det er en døgnflue. Ettersom det er så mange unge brukere, ser ikke en aldersgrense ut til å fungere. Det man må være tydelig på overfor de unge da, er å minne dem på nettskikk. En trenger ikke dele alle detaljer fra ens personlige liv, forklarer hun.
 
Søsteren får gjennomgå Blant de snart 1000 videoene Harm har produsert, gjester også familiemedlemmene hans snuttene ganske så ofte. Både mor og besteforeldre har fått gjennomgå, men også søsteren har blitt en gjenganger. Harm kaster blant annet ut spydige kommentarer om vekta hennes.

- Hun vet at alt det jeg sier til henne ikke er sant. Ofte må jeg improvisere, slik at jeg får naturlige reaksjoner, forklarer 17-åringen.

Harm har selv snart 100 000 følgere til sammen på Facebook.   Han mener at det er fullt mulig for andre å oppnå suksess på «Vine», men at de viktigste punktene er å ikke være redd for å drite seg ut og være spontan, påpeker han. 

- Man må være frekk og høylytt og ikke tenke på hva andre sier og mener. En vil selvfølgelig ikke treffe alle med denne formen for humor, men noen vil nok trekke på smilebåndet.