Never ending story

For tjue år siden kom den første boken i serien over alle innen norsk kiosklitteratur. Mandag feiret «Sagaen om Isfolket» jubileum på Rockefeller.

To tiår er gått siden Margit Sandemo skrev den første boka, i serien som skulle få en hel bråte med nordmenn til å lese seg gjennom tusenvis av boksider - om kjærlighet og kampen mellom det gode og det onde i historiske tider.

Starten på en serie

Bokserien, som kom ut mellom 1982 og 1989 og teller nesten femti bøker, er hittil spredd i over 20 millioner eksemplarer over hele Europa.

Sandemo, som i utgangspunktet var nølende til å skrive en bokserie, ombestemte seg da hun ved en tilfeldighet så et kirkelig veggmaleri fra før reformasjonen, av en kvinne som kjernet smør og en djevel bak hennes rygg.

Sandemo skal ha sagt dette om øyeblikket som fikk henne til å starte på den første boken:

«Jeg husker at det gikk et voldsomt støt gjennom meg ved synet av kirkemaleriet. Jeg holdt pusten en lang stund, mens inntrykk og impulser strømmet på meg. I løpet av et kvarter hadde jeg de tre første bøkene om Isfolket klare i hodet! I store trekk, naturligvis, detaljene kom etterpå. Men navnene på personene kom som matet inn i hjernen på meg. Silje, Tengel, Sol, Dag og Liv og Charlotte Meiden, Benedikt Maler...alle de viktigste.»

Tjue år etter

Kvelden ledes av Leif Erik Forberg, som vil samtale med Margit Sandemo, om hennes liv og bøker. Og da er det ikke kun litteratur det er snakk om.

Sandemo vil blant annet vise, med deltagere fra publikum, hvordan hun finner andres «usynlige» hjelpere.

Billetten kan også være vinnerloddet i et lotteri med Sandemos bokserier «Sagaen om Isfolket», «Heksemesteren» og «Sagnet om Lysets Rike», som premier. I tillegg blir det utdrag fra musikalen «Sagaen om Isfolket», fremført av Sætre Danseteater.

Er du en svoren Sandemo-fan, eller en skapleser av Isfolket fra gamledager - så må du nok desverre bite i gresset, alle billettene er nemlig revet bort. Damen og seriens popularitet fornekter seg ikke.

Les mer om Margit Sandemo på litteratursidene til dagbladet.no