Neville og Allman = Royal Southern Brotherhood

Den nye «supergruppa» spiller på Notodden Blues Festival i kveld.

NOTODDEN-DEBUT: Royal Southern Brotherhood spiller under Notodden Blues festival i kveld. Fra venstre:  Charlie Wooton, Devon Allman, Cyril Neville, Mike Zito og Yonrico Scott. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Dagbladet
NOTODDEN-DEBUT: Royal Southern Brotherhood spiller under Notodden Blues festival i kveld. Fra venstre: Charlie Wooton, Devon Allman, Cyril Neville, Mike Zito og Yonrico Scott. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / DagbladetVis mer

NOTODDEN (Dagbladet): Begrepet supergruppe dukker gjerne opp når medlemmer fra flere grupper slår seg sammen. Medlemmene i Royal Southern Brotherhood (RSB) mener det er et begrep pressen har funnet på og har aldri kalt seg det sjøl, men de har ingen problemer med merkelappen heller.

- Det er smigrende, innrømmer Devon Allman, gitarist og en av tre vokalister i bandet.

Neville/Allman Han har et etternavn mange vil nikke gjenkjennende til.

For vel så interessant som supergruppestatusen er det faktum at gruppa manifesterer et samarbeid mellom to musikalske familier i USA som de aller fleste musikkinteresserte har hørt om, Neville og Allman.

I spissen for gjengen fra Louisiana, Texas, Missouri og Georgia står Cyril Neville, yngstemannen i The Neville Brothers fra 1977 og mange år framover, Devon Allman, sønn av Gregg Allman i The Allman Brothers og Mike Zito. På trommer Yonrico Scott (Derek Trucks) og på bass Charlie Wooton (Zydepunk).

Alle fem er også soloartister, men nå får RSB full oppmerksomhet.

De har funnet tonen, bokstavelig talt.

Og det viser seg at det er en link mellom de to familiene. Cyrill (64) har kjent Gregg Allman i mange år, helt siden han som medlem i The Meters ble tipset om et band som hadde konsert i en pub i nærheten. Utenfor hører han bluesmusikk, og han trodde det var en gjeng med middelaldrende, svarte musikere.

Møtte Gregg - Men det første jeg ser er en hvit fyr med langt, lyst hår som hamrer løs på et B3-orgel. Og de hadde to trommeslagere, og de konkurrerte ikke! Jeg tenkte, hva faen er dette! Det var Allman Brothers Band, sier Cyril. 

- Seinere, det må ha vært for ca 20 år siden, møttes vi igjen og jeg fikk en mulighet til å spille med Gregg, sier Cyril og fortsetter:

- Så når Devon Allman kommer opp til meg og spør om vi skal spille sammen, har jeg ingen problemer med det. Det må jo bli kult, sier han til Dagbladet og smiler lurt.

Juke Joint Dagbladet møter RSB i Juke Joint Studio på Notodden.

Siden de bor så spredt er det første gang på lenge de har fått muligheten til å jobbe med nye låter — sammen — til et nytt album.

Gruppa gled nærmest sammen for et par år siden, delvis på grunn av tilfeldigheter, etter å ha møtt hverandre her og der.

New Orleans - Jeg har kjent Devon i mange år, siden vi møttes første gang i St. Louis, Missouri, og vi har holdt kontakten på veien. Så jobbet jeg sammen med noen musikere i New Orleans, og skrev «Pearl River» sammen med Cyril. Det var starten på noe, og så tok Devon kontakt, sier Mike Zito (42).

- Alle var på samme sted til riktig tid. Charlie kom inn, vi gjorde et par konserter og vi bestemte oss for å gjøre ei plate. Vi trengte en trommis, og Yonrico var ledig. Det bare skjedde. Det var aldri noe press. Og nå er vi et band, sier han.

- Vi er en familie nå, legger Cyril. Hans «andre» familie er brødrene Art, Charlie og Aaron Neville.

Vil ikke i bås I år kom debuten med et selvtitulert album, og gruppa har på kort tid plassert seg på musikkartet.

Men å sette dem i bås er vanskelig, og det er nettopp det de mener er kjernen ved hele bandet. De spiller kanskje både blues, soul, funk og rock, men mest av alt spiller de Royal Southern Brotherhood-musikk.

Eldstemann For Cyril Neville er det en relativt stor overgang fra brødrene Neville — og gruppa The Meters — hjemme i New Orleans

- I 25—30 år var jeg den yngste. Nå er jeg plutselig den gamle, sier han og ler.

- Jeg er 65 år og lever fortsatt. Jeg vil ha min pensjon, fleiper han.

Men det faller ikke i god jord hos de andre, som er avhengige av perkusjonisten og vokalisten.

Allman Brothers? - Men Devon, om faren din ringer og vil ha deg med i Allman Brothers Band, hva svarer du da?

- For det første har jeg jobbet i 20 år for å kvitte meg med stempelet «Gregg Allmans sønn», og jeg tror jeg er der nå. For det andre må de forhandle med Royal Southern Brotherhood, svarer han.

- Dessuten gjør de bare ti show i året, legger han til.

- Du må defintivt vurdere det, for det ville vært bra for Royal Southern Brotherhood, skyter Mike inn - til unison latter.

Kirkekonsert RSB har vært i Notodden i noen dager allerede, og mandag gjorde de sin mest spesielle konsert noensinne — i 800 år gamle Heddal stavkirke. Uten mikrofoner og uten forsterkere.

- Det løftet oss, sier Allman.

- Men dere har først og fremst vært et elektrisk band?

- Ikke nå lenger, sier de og ler igjen.

NYE LÅTER: Royal Southern Brotherhood jobber med nye låter i Juke Joint Studio i Notodden. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Dagbladet
NYE LÅTER: Royal Southern Brotherhood jobber med nye låter i Juke Joint Studio i Notodden. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Dagbladet Vis mer