Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nevro-hva-for-noe?

Har du også nylig vært på seminar og hørt en høyt betalt guru snakke om nevrolingvistisk programmering?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nikket du også megetsigende, mens du noterte og lot kroppsspråket uttrykke både interesse og enighet. Her var'n jaggu innpå noe ...

  • Mens du egentlig var ganske uforstående til hva guru'n snakket om, uten å våge å røpe din uvitenhet? For vi kunne ha spurt, ikke sant?

Men så redde er vi for å avsløre vår uformuenhet i ny kunnskap, fordi vi tror alle de andre kan, at vi heller går hjem og saumfarer oppslagsverk for å finne forklaring.

Men de fordømte ordene, nevrolingvistisk, står ikke i noen av de oppslagsverk jeg har. Skulle jeg aldri få vite hva fyren snakket om? Jeg spurte fortsatt ikke de andre seminardeltakerne.

  • Men så dumper jeg tilfeldig over en forklaring. Redningen fantes i den norske fjorårs-boka «Selvhypnose, veien til selvutvikling», skrevet av psykologene Per Carlenius og Sigurd Stubsjøen. Egentlig var det min hemmelighet at jeg leste boka. Omgivelsene skulle bare gradvis oppdage at jeg hadde lært min underbevissthet til å fortelle meg at jeg er like flink som alle andre, mestrer alt, blir penere og penere osv.
  • Men som journalist bør man oppgi kilder:

Nevrolingvistisk programmering eller NLP, er blitt en vanlig metode for problemløsing, forteller boka, en metode som fokuserer på hvordan vi tenker, og på hvordan våre indre prosesser blir påvirket av miljøet. Samspillet mellom våre sanser styrer atferden vår, og våre indre program sammenliknes med en datamaskin. Alle vet hvor fatalt galt det kan gå, hvis vi trykker feil på tastaturet.

  • Dermed kan du være medbestemmende for min oppfatning av meg sjøl. Sier du en dag at jeg både er stygg og skriver dårlig, ja så blir jeg slik. Jeg har fått et dårlig kart å styre etter. Egentlig behøvde jeg ikke forklaringen på hva NLP er, for å forstå det, men ålreit. Ifølge NLP-språk er dårlige kart ensbetydende med at programmet som styrer atferden er for slett.

Hva gjør vi med de dårlige programmene? Vi finner en modell som vi ønsker å likne, og så etterlikner vi ham eller henne.

  • Eureka! Jeg er i full gang med å identifisere meg med Albert Einstein, fortrinnsvis i Whitney Houstons innpakning.

Takk, NLP.