Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nevroforsker: - Du blir skarp av spenningsserier

Nyt tv-kvelden med god samvittighet.

HJERNETRIM: Spenningsserier som «Game of Thrones» er bra hjernetrim, ifølge forsker. Her er Tyrion Lannister, spilt av Peter Dinklage i serien. Foto: HBO
HJERNETRIM: Spenningsserier som «Game of Thrones» er bra hjernetrim, ifølge forsker. Her er Tyrion Lannister, spilt av Peter Dinklage i serien. Foto: HBO Vis mer

(Dagbladet): Liker du å se spenningsserier som «The Killing», «Broadchurch» eller «Game of Thrones», men har dårlig samvittighet for at du ikke kommer deg opp av sofaen? Det trenger ikke være negativt.

Nevroforskeren Amanda Ellison ved Durham Universitetet i England skriver i den engelske avisa The Telegraph at spenningsfylte tv-serier gir god mental trening. Og det er ifølge henne viktig for å holde seg sunn og frisk.

- Hjernen trenger å holde seg aktiv, skriver hun.

Utfordrer seerne De gode dramaseriene på tv utfordrer ifølge Ellison seerne til å følge med på kompliserte historier, og huske dem fra episode til episode. Spenningen bygger seg også opp etter hver.

- Jo mer du anstrenger hjernen din , jo skarpere blir den. Og når du ser på komplekse tv-drama, skjer virkelig dette. Nesten alle de visuelle regionene i hjernen er aktivert, skriver forskeren.

Expressen har også omtalt artikkelen.

- Når hjernen blir stimulert, skiller den ut andre kjemikalier i hjernen som er nødvendig for å holde den skjerpet, skriver den svenske avisa.

- Unngå distraksjoner Nevroforskeren Amanda Ellison legger til at enkelte distraksjoner kan føre til begrenset kapasitet hva hjernetrim angår. Hun bruker mobilen som eksempel.

- Hvis du avbryter tv-seingen for å sjekke tekstmeldinger eller sosiale medier, avleder du verdifulle mentale ressurser. Den beste hjernetrimmen er å gi tv-serien din fulle oppmerksomhet, og heller tvitre om opplevelsen etterpå.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling