Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nevroser fra navlen

«High Fidelity» er en drivende og morsom ungkarsnevrose om en fyr vi alle kjenner - enten han bor i London, Chicago eller Kongsberg. Se klipp fra filmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rob Gordon driver Championship Vinyl - en overfylt platesjappe full av ræl og feinschmeckeri. Der bor de to deltidshjelperne Dick og Barry som jager kunder med feil musikksmak (Chris de Burgh). Gutta organiserer virkeligheten i musikalske fem-på-topp-lister når livet fortoner seg litt uoversiktlig. Det blir det når Rob dumpes av dama.

Dejlig debutant

Iben Hjejle («Mifunes siste sang») engelskdebuterer som Laura. Hun er skuffet over at kjæresten ikke blir med i etableringsfasen del II. Med sin eteriske utstråling er hun et funn som den uoppnåelige ekskjæresten. Når Laura flytter, begynner Rob å lage lista over tidligere forhold og oppsøker topp-fem-eksene med mål om å finne ut hvorfor han alltid blir forlatt.

Rob spilles av John Cusack («Being John Malkovich») som også har skrevet manuset basert på Nick Hornbys bok (solgt 25000 på norsk).

Han puster liv i den navlepillende Rob-skikkelsen, og er levende og morsom i sin passive desperasjon. I filmen er historien skåret skarpere rundt de forgangne forhold, og den har også kvittet seg med eimen av gammalt ungkarssengetøy.

Ellevilt galleri

Den intime og selvopptatte monologen oppnås ved at Rob betror seg direkte til kameraet. Dette fungerer brutt opp med innskutte episoder - spilt av oppsiktsvekkende navn på rollelista:

Todd Louiso og Jack Black er de to pedantiske musikknerdene. Tim Robbins og Lisa Bonet i mindre elskerroller. Og Catherine Zeta-Jones gjør seg som ung designerspire - vel vant som vi er blitt til å se henne i ulike sugar-daddy-settinger.

Filmmusikken må har vært en nøtt å knekke. Dette soundtracket blir uansett en absolutt topp-20-liste - eller topp 50-liste, om du vil - over låter som funker på film.

<B>ET MUST: </B>John Cusack sørger for at «High Fidelity» bli en av høstens må-se-filmer. <a href=\'http://live1.sonera.se/meta/ondemand/dbmed/High_Fidelity.ram\'>Se videoklipp fra «High Fidelity»</a>.