Nevrotiker i storform

Woody Allen (70) har gått til britisk film - og han elsker det. Men fortsatt står han der med favnen full av nevroser.

Les anmeldelsen av Woody Allens nye film

CANNES (Dagbladet): Med Scarlett Johansson i rommet skulle en tro at det knapt var mulig å tenke på noe annet. Unntaket kom i går, med en Woody Allen i nevrotisk storform på pressekonferansen for hans 36. film, «Match Point» under filmfestivalen i Cannes.

Bortsett fra starlet Scarlett har Allen denne gangen brukt utelukkende engelske krefter.

Både foran og bak kamera, og med finansiering. Filmen er riktig så britisk, selv med den erkemannhattanske Allen på kontrollpost.

-  Hadde flaks

Selv sier han at filmen er noe av det morsomste han har gjort.

-  Det var en ekstremt positiv opplevelse. Jeg hadde massevis av flaks underveis. Med skuespillerne, med været, med location. Alle utførte mirakler for meg. Og så fikk jeg kreditten for det.

Allen legger til at han vanligvis er veldig selvkritisk, men synes denne - hans 36. film - kommer på godkjentlista.
 

 LENGENDENS DAG: Det var Woody Allens dag i Cannes i går. Pressetreffet svingte seg opp til store høyder da han begynte å snakke om sine velkjente nevroser.
LENGENDENS DAG: Det var Woody Allens dag i Cannes i går. Pressetreffet svingte seg opp til store høyder da han begynte å snakke om sine velkjente nevroser. Vis mer

Muligens kommer det av hans kjærlighet til engelskmenn.

-  Det er noe med en engelsk stemme som høres helt vidunderlig ut for et amerikansk øre. Jeg ble sjokkert over å høre hvordan hver eneste setning høres flott ut.

Give me the money

I sommer starter han innspilling av ny film, og denne gang i England.

Det er problemer med filmselskapene i hjemlandet som har ført ham til Europa.

-  Jeg har lagd filmer i årtier i USA, og det er fortsatt mulig å få dem finansiert. Men studioene og andre som finansierer vil delta i produksjonen. De vil ikke være en ren bank. De vil ha et ord med i laget om rollelista og om manuset. Jeg har aldri noen gang jobbet på det viset. Og skal aldri gjøre det.

-  Jeg vil at de kommer med penger i en brun papirpose, og så får de en film noen måneder seinere. And that\'s it. I England var investorene sjenerøse. De blandet seg ikke.

Nevrosene

Scarlett Johansson og medspillerne Jonathan Ryhs Meyers og Emily Mortimer kom i går til orde nå og da for å prate om sine karakterer og hvordan det var å jobbe med Allen.

Men dette var legendens dag. Pressetreffet svingte seg opp til høyder da han begynte å snakke om sine velkjente nevroser.

Utgangspunktet var et spørsmål om han nå begynte å gjøre filmer på rutine, eller om det fortsatt gikk på pasjonen løs.

-  For meg er dette ren avreagering. Hele livet har jeg kjempet mot depresjoner og angst. Film for meg er hva fingermaling og kurvfletting er for en pasient på en psykiatrisk institusjon - for å holde ham rolig. For meg er det terapi. Jeg gjør det ikke for pengene, men for meg selv. Det forhindrer meg i å leve i den virkelige verdenen for et år av gangen, og den verdenen er full av fryktelige problemer.

SEXY SCARLETT: Woody Allen og Scarlett Johansson, som gjør sin hittil mest sexy rolle.
HÅND I HÅND: Woody Allen gikk på den røde løperen med kona Soon Yi Previn, adoptivdatteren til Mia Farrow - Allens tidligere samboer.