Nevrotiske menn

Nevrotiske menn har nok en grunn til å engste seg.

ENGSTELIG: Sjefsnevrotikeren Woody Allen er aktuell med filmen Blue Jasmine på kino denne helga. FOTO: EPA/SEBASTIEN NOGIER
ENGSTELIG: Sjefsnevrotikeren Woody Allen er aktuell med filmen Blue Jasmine på kino denne helga. FOTO: EPA/SEBASTIEN NOGIERVis mer
Kommentar

Denne uka skrev Henrik Uhlving om sin egen forpliktelsesvegring i Bergens Tidende. Han har fnyst av folk med stasjonsvogn og bleieabonnement, og prioritert jobb framfor reproduksjon: «Det jeg trodde var en overlegen livsfilosofi, er naturens måte å luke ut eksemplarer med forpliktelsesvegring fra genpoolen».

Men hvem er det egentlig som blir lukt ut?

Nå har to norske forskere publisert en studie i «European Journal of Personality», hvor de ser på sammenhengen mellom antall barn vi får og personlighetstrekk. Over 7000 norske menn og kvinner født mellom 1927 og 1968 er med i studien. Resultatene sier noe om hvordan personligheten styrer menn og kvinner i ulike retninger i barneløpet.

De fem sentrale personlighetstrekkene som best beskriver variasjon i menneskers personlighet, og som de to forskerne tar utgangspunkt i, er utadvendthet, medmenneskelighet, planmessighet, nevrotisisme og åpenhet. Disse fem ingrediensene blir sammen en cocktail på en meny av personligheter der hver drink er unik, men noen likner mer enn andre. Man kan like miksen sin, eller ikke, det er ikke særlig mye å gjøre med den. En trøst kan være at den utvikler seg litt. De fleste blir varmere og mindre nevrotisk med åra.

Så, tilbake i poolen! Utadvendte kvinner og menn får flere barn. Den er grei. Det er lett å se for seg at innadvendte folk får færre barn: De som er lukket og tilbaketrukket, er også mer forsiktig med reproduksjonen.

Å være høy på planmessighet reduserer bare antall barn hos kvinner. De pliktoppfyllende damene lager altså færre barn! De ukontrollerte, som ikke er rigide, men heller litt upålitelige, får flere. Hos menn spiller det ingen rolle om de har selvdisiplin og orden i sakene sine, eller lever i surr og rot. Barn lager de åkkesom.Det er om menn er åpne som er avgjørende. Åpne menn, de som liker det nye og har sans for ideer, tenkerne og drømmerne, får færre barn. Menn som foretrekker det praktiske, framfor ideer og teorier, lager barn.

Det mest artige funnet i studien handler om nevrotikerne. Nevrotiske menn, de engstelige, nervøse og nærtakende, får færre barn. Men dette gjelder ikke menn som er født før 1956! De gamle nevrotikerne klarer seg altså fint, mens unge nervøse menn i mindre grad får reprodusert seg.

Forskerne foreslår at noe av økningen i andelen barnløse norske menn kan forklares av at visse personlighetstrekk, som nevrotisisme, får menn til å unngå den langsiktige bindingen barn er. Eller at nevrotikerne i økende grad blir unngått av damene. Stakkars de nevrotiske mennene. Nok en grunn til å engste seg.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.