New kids on the block

Sunnmørsrapperne i Side Brok vil ikke bo på bygda. Føler du deg også litt lurt?

I EN ROSA SOFA med leopardputer holder Runar «Sjef R» og «Thorstein Hyl III» Gudnason (32) fingrene rundt en halvfull kopp med cafè au lait. Oddgeir «Odd G» Kristensen (28) nipper til appelsinteen sin, og Bård «Skatebård» Aasen Lødemel (27) nyter en americano med Bjørn Borg-briller på. Dette er ikke Essoen i Ørsta. Dette er ikke Hovdebygda. Dette er Oslo vest. Og sunnmørsrapperne i Side Brok lengter ikke hjem en gang.

- Ikke faen. Aldri. Ikke for min del, sier Knut Petter «Tunk» Sævik (28), som ikke sier så mye mer etter det. Bortsett fra at han liker å høre på tekno på tirsdager. At det er en av grunnene til at han liker å bo i Oslo.

DET VAR DETTE du innbilte deg: De plateaktuelle ørstingene tilbringer all fritiden sin i Wunderbaum-rus i et senket bilsete mens de rapper Ivar Aasen-tekster på uforståelig dialekt og drikker seg fulle på hjemmelaget øl. Eller noe sånt. I alle fall at de oppholder seg mye på bygda. Siden de ga ut singelen «1,2,3,fyre» og gjorde suksess på Bylarm, er det stort sett det Side Brok har vært forbundet med. Så langt har det gått, at de er blitt kalt hiphopens DDE. Og nå sitter de altså her på en ganske liten og ganske trendy kafé i hovedstaden og føler seg fullstendig hjemme. Føler du deg lurt?

- Det er egentlig en tilfeldighet at det var låta som handlet om Ørsta som ble ferdig først. Etter det har vi liksom blitt stempla, sier Runar.

FAKTUM er at karene i Side Brok for lengst har flytta til byen, alle som en. Oddgeir, Knut Petter og trommis Tore Brevik (35) holder til i Oslo, Bård bor i Bergen, og Runar har reist helt til København, der han bor i kollektiv med sønnen sin Sigurd (snart 8), to andre menn, tre kvinner og en unge til. Nei, huset har ikke eget pulerom. Runar har ikke engang sett «Tilsammans».

- København er akkurat så annerledes som jeg trenger. Det er utrolig deilig å bo der, sier Runar, som var førstemann i Side Brok som flytta vekk fra den lille sunnmørsbygda i 1991.

På slutten av nittitallet gjorde de andre det samme. Og nå vil ingen tilbake til fjellene.

- Er dere blitt bygutter altså?

- Ja, sier de fire hovdebygdingene, lavt, men i kor.

- Hva gjør dere i byen?

- Jeg går mye på konserter, klubber og teaterforestillinger. Og så ligger jeg i parken med sønnen min, eller går rundt og ser på gatekunst, forteller Runar.

- Da jeg først flytta til Oslo, gikk jeg på minimalistiske kafeer der det var sterilt og dumt, sier Oddgeir.

- Så satt jeg der og leste Wallpaper og The Face og interesserte meg for de nyeste Paul Smith-skoene. Det var jo bare tull og tøys. Jeg har brukt byen veldig mye, kanskje brukte jeg den opp litt for fort. Nå slapper jeg mest av hjemme med samboeren min og kattungene våre.

- Jeg henger mest i platesjapper, sier Bård litt stille.

- Litt sånn som i «High Fidelity»?

- ?

Bård smiler forsiktig og skjønner ingenting.

- «High Fidelity». Du vet, filmen?

- Det pleide å være en platebutikk på Grünerløkka som var slik, hjelper Oddgeir.

- Åja, nikker Bård og fortsetter.

- Når jeg ikke er i platebutikkene, da trasker jeg rundt. Og så besøker jeg kanskje noen.

SELV OM Side Brok-gutta er mer urbane enn man skulle tro, har de fortsatt tette bånd til hjemstedet sitt. Da de hadde slippfest for albumet «Høge Brelle» på utestedet Rust i Ørsta forrige fredag, gikk publikum bananas for de hjemvendte heltene.

- Det var helt..., begynner Oddgeir.

- Helt... det var helt...

- Hva var det?

- Det var Beatles-tilstander, sier Runar og gliser.

- Billettene ble utsolgt på åtte timer og alle som var der var så glade, fortsetter en opprømt Oddgeir.

- Men sånn er det vel kanskje med en gang man får trynet på tv. Det er jo Ørsta, dette.

Nå følger resten av landet etter. Norges ledende musikkjede plasserte denne uka bandet øverst på sin topp 15-liste, foran Sondre Lerche, foran Norah Jones, og jammen meg foran Olsenbanden jr også. Og joda, for første gang annonserer Platekompaniet på nynorsk: «Hip hop-sensjasjon frå Hovdebygda! Norsk hip hop vil aldri bli det same igjen».

RUNAR, ODDGEIR, Knut Petter og Bård super melkebasert kaffe og te med fruktsmak. Og det er nå, mens de sitter her i den myke sofaen, at Side Brok lanserer den ville ideen sin. Det virker nesten usannsynlig. Nesten på grensa.

- Vi ønsker oss spillejobber i utlandet, erklærer Oddgeir.

- Runar må begynne å rappe på engelsk slik at vi blir attraktive i resten av Europa. Jeg har så lyst å få folk i Roma og London til å føle Side Brok-stemningen, fortsetter han.

- Er det sant? Kan vi vente oss Side Brok på engelsk i fremtiden?

Oddgeir nikker iherdig. Runar rister bryskt på hodet.

- Å synge på engelsk er en ting, å rappe er noe helt annet. Det går ikke an å prøve å høres ut som en neger når den norske aksenten på engelsken bare gjør det komisk. Dessuten tror jeg folk ville følt seg forrådt om vi lagde engelske låter, sier Runar.

- Hva om du gjør det under et nytt pseudonym? spør Oddgeir.

- Jo, det hadde jo kanskje gått an. Jeg får ofte både danske og engelske rim i hodet.

- Faen, det skulle jeg likt å høre. Vi skal tvinge utvikling på Runar, roper Oddgeir.

- Det å spille i utlandet er ikke steike umulig uansett. Fransk rap har jo slått an.

- Instrumentale band også. Kanskje folk kan like det bare fordi det høres bra ut, lurer Bård.

ET PAR TIMER tidligere, på t-banen, et sted mellom Stortinget og Blindern: Fire hovdebygdinger sitter henslengt i Oslo Sporveiers slitne seter og ser ikke malplasserte ut i det hele tatt. Faktisk kjører gutta bil langt sjeldnere enn de tar offentlig transport. Enda en brutt illusjon.

- Dere føler ikke at dere har seilt under et litt falskt flagg med denne bygdetematikken?

- Nei, vi er jo fra Ørsta, sier Knut Petter.

- Vi er ambassadører for Ørsta, utdyper Oddgeir.

- Og vi vil bare holde det ekte, sier Bård.

- Så falskt er det absolutt ikke, konkluderer Runar.

- Vi skriver jo om slik det var før, og det er på grunn av at vi ikke har bodd der på mange år at vi klarer akkurat dét. Dessuten tror jeg folk blir litt overrasket over plata, for det er kun én låt utenom singelen som handler om livet på bygda, sier han.

- Og resten handler om?

- Om positivitet og glede over livet. Og om hvor gode vi er.

Side Brok har Oslo-slippfest for albumet «Høge Brelle» på Blå i kveld.

<B>BYGUTTER: Sunnmørsrapperne i Side Brok er kommet til byen for å bli. Fra venstre: Oddgeir «Odd G» Kristensen, Bård «Skatebård» Aasen Lødemel, Runar «Sjef R» og «Thorstein Hyl III» Gudnason og Knut Petter «Tunk» Sævik.