New York, New York

Mon tro om dette blir Beastie Boys' siste album?

CD: Tida flyr. Det er atten år siden Beastie Boys revolusjonerte vorspiel-festingen med debutskiva «Licensed to Ill». For ikke å snakke om hele seks år siden de slapp det forrige albumet «Hello Nasty». Nå nærmer guttas førtiårsdager seg med stormskritt, de er grå i håret, og har allerede gitt ut den obligatoriske samleskiva. Det er med andre ord på tide med litt selvransakelse. Denne gangen har Beastie Boys gått sin egen musikkhistorie etter sømmene.

Derfor har «To The 5 Boroughs» blitt en hyllest til New York. The Twin Towers lever fortsatt i beste velgående på covertegningen, og Beastie Boys sampler seg gjennom bydelene. Queens-gutten LL Cool Js «Radio» fra 1985 brukes på «3 The Hard Way» . The Sugar Hill Gangs «Rappers Delight» fra 1979 på «Triple Trouble» . Og slik fortsetter det gjennom hele skiva. «To The 5 Boroughs» er et overflødighetshorn av tekstlige og musikalske New York-referanser.

Fordi albumet er snekret sammen i beste old school-ånd er lydbildet utpreget minimalistisk. Til tider kan man mistenke Beastie Boys for å ha strippet noen gamle låter for all staffasjen, og deretter lagt på ny og tidsriktig tekst. Singelen «Ch-Check It Out» høres for eksempel ut som en kjedelig krysning mellom «Sabotage» og «Intergalactic». Vi har liksom hørt det før - en innvending som dessverre gjelder hele albumet. Da hjelper det ikke med vemodig småvakre og punksamplende «An Open Letter to NYC» der gutta ramser opp byens særtrekk. Den er så nostalgisk at man nesten begynner å lure. Skulle ikke forundre meg om dette er det siste vi hører fra et samlet Beastie Boys.

Beastie Boys' sjette

album er en hyllest til New Yorks musikkhistorie.