Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

New York som 1970-tallets Sodoma og Gomorra

Wandrups utvalgte: «The Deuce» speiler Manhattan på sitt mest lurvete.

PROSTITUSJON: James Franco som bartender og Maggie Gyllenhaal (til høyre) spiller framtretende roller i «The Deuce». Begge er også inne på produksjonssida.
PROSTITUSJON: James Franco som bartender og Maggie Gyllenhaal (til høyre) spiller framtretende roller i «The Deuce». Begge er også inne på produksjonssida. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
TOPP KVALITET: «The Deuce» er blant de beste av nyere TV-serier fra USA.
TOPP KVALITET: «The Deuce» er blant de beste av nyere TV-serier fra USA. Vis mer

DVD/BLU-RAY: Hvis noen vestlig storby kvalifiserte til betegnelsen et moderne Sodoma og Gomorra på 1970-tallet, lå New York godt an. Byen var herjet av vold, sex, prostitusjon, halliker, lurvete barer, ulovlig gambling, porno, små og store gangstere. Denne skeive utviklingen er bakgrunnen for TV-serien «The Deuce», som nå er ute på blu-ray og DVD, med James Franco og Maggie Gyllenhaal i ledende roller.

David Simon The Wire» og «Treme»), har lagd serien sammen med forfatteren George Pelecanos, som skrev episoder til begge disse seriene. Han er også en av de mest framtredende forfatterne av noir-inspirert krim i nyere tid. Flere av George Pelecanos' glimrende krim-romaner er for øvrig utgitt på norsk, men dessverre har han ikke slått igjennom som fortjent her hjemme. Tilhengere av kvalitetskrim burde kjenne sin besøkelsestid.

DEN NYESTE av flere Pelecanos-romaner på norsk.
DEN NYESTE av flere Pelecanos-romaner på norsk. Vis mer

Pelecanos er opptatt av svart soul (les boka «King Suckerman»!). Ikke overraskende står Curtis Mayfield for åpningslåta i «The Deuce», med den strålende tittelen «(Don’t Worry) If There’s a Hell Below, We’re All Going to Go». Mayfield sto bak mye av musikken til bølgen av blaxploitation-filmer på tidlig 1970-tall.

Serien minner om tidlig Martin Scorsese, for eksempel filmen «Mean Streets»(1973 ). «The Deuce» gir samme opplevelse av å leve ytterst på skyskraper-stupet i Manhattan i de korrupte og lovløse 1970-åra.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!