New York Times om Norge: Landet hvor spøkelser har erstatta Jesus

Verdens mest kjente avis hevder gud er ut i Norge, og bytta ut med spøkelser og ånder.

VEKKER OPPSIKT I USA: Etter ti år med seersuksess for «Åndenes Makt» mener New York Times at programmet viser at nordmenn tror mer på spøkelser enn på Gud. Foto: Bjørn Langsem / faksimile New York Times.
VEKKER OPPSIKT I USA: Etter ti år med seersuksess for «Åndenes Makt» mener New York Times at programmet viser at nordmenn tror mer på spøkelser enn på Gud. Foto: Bjørn Langsem / faksimile New York Times.Vis mer

(Dagbladet): Norge presenteres som et spøkelsesland i en ny New York Times-artikkel.

Den anerkjente avisa forteller at nordmenn flest ikke tror på gud, samtidig som troa på det overnaturlige øker. TVNorge-programmet «Åndenes Makt» brukes til å eksemplifisere det avisa mener er nordmenns jakt på noe religiøst i livet.

«Åndenes Makt» er inne i sin tiende sesong, og vekker oppsikt i New York Times fordi programmet om overnaturlige krefter samler flere mennesker enn kirkesamfunnet i Norge makter. Er ånder og spøkelser mer populære enn gud og Jesus i dette rare, kalde vinterlandet, undrer avisa. 

Tar feil Dermed konkluderer Times med at nordmenns søken etter mening med tilværelsen ikke lenger kretser rundt kristendom, men mot spøkelser og ånder. 

- Vi setter selvfølgelig veldig stor pris å bli lagt merke til av tungvektere som New York Times, sier programleder Tom Strømnæss, som også er intervjua i den amerikanske avisa.

Han mener likevel ikke at ånder og spøkelser har erstatta religionens plass i Norge, slik Times går langt i å antyde. 

FAKSIMILE: Forsida av den internasjonale utgaven av New York Times.
FAKSIMILE: Forsida av den internasjonale utgaven av New York Times. Vis mer

- Programmet vårt når stadig flere seergrupper, og etter ti år ser ikke interessen ut til å avta. Jeg er usikker på om det er fordi seerne faktisk tror på spøkelser, men vi sitter på mange observasjoner av uforklarlige fenomen, såkalte spøkelseshistorier. Det utfordrer vår forståelse av naturen, og er jo ting mennesker har undret seg over så lenge vi har stått på denne planeten, fortsetter han.

- Tror du på spøkelser?

- I den grad man definerer spøkelser som hvite laken med sorte hull til øyer - nei. Men disse fenomenene vi har i «Åndenes Makt» de vet jeg finnes. Der behøver jeg ikke tro, for det vet jeg. Jeg er opptatt av å vite, ikke av å tro, forklarer han. 

- En utfordring Forsker og tidligere prest Sunniva Gylver sier kirka kontinuerlig må jobbe med å møte menneskers søken etter åndelig nærvær, selv om «Åndenes Makt» hver uke samler fem ganger så mange mennesker som alle landets statskirker gjør. 

- Det er en utfordring for kirka å kombinere tydelighet med åpenhet. Vi må tørre å vise hva vi står for, men samtidig lytte etter folks åndelige lengsel og erfaringer, og våge å utfordre oss selv. Man kan lære om gud og om tro fra de mest utrolige steder, men men bibelen er  for eksempel ganske tydelig på at det bare er gud som har kontakt med både levende og døde, sier hun. 

Troa på spøkelser er i Norge blitt så utbredt, ifølge NY Times, at til og med statskirka vår har tatt til seg en spøkelsesliturgi for å tilfredsstille nordmenns tro på det overnaturlige.

Spøkelser og gud Gylver mener likevel at det ikke er riktig at nordmenn tror mer på spøkelser enn på gud - for dét er to sider av samme sak, mener hun. 

- Min erfaring er at de som er opptatte av åndelighet er nysgjerrige og søkende mennesker. Mennesket har en åndelig side av seg, som vi forsøker å få utløp for på mange forskjellig vis. Både åndelighet og religion har mange ulike uttrykk, og det er viktig at kirka har rom for det.