New York Times retter 161 år gammel feil

Feilstavet navn i 1853. Nå har storavisa gjort det godt igjen.

(Dagbladet): Solomon Northup var navnet til afroamerikaneren som ble født som en fri mann i New York i 1808, men kidnappet og solgt som slave og i 1853 skrev boka «12 Years a Slave» om det han hadde opplevd.

I fjor ble boka filmatisert. Natt til mandag ble filmen hedret med den gjeveste Oscar-prisen av dem alle - årets beste film.

Det er i kjølvannet av Oscar-prisen at New York Times i dag trykker rettelsen. Da storavisa skrev om kidnappingen av Northup den 20. januar 1853, stavet de nemlig forfatterens navn med en «r» for mye og (av og til) en «o» istedet for «u».

Feilen ble ifølge BBC oppdaget etter at en digital kopi av originalartikkelen sirkulerte på nett og en våken leser påpekte dette på Twitter.

Tirsdag, blant en håndfull andre korreksjoner i artikler om alt fra Bitcoin til Cuba og Krim, sto rettelsen på trykk.

«Den grå damen», som avisa gjerne kalles, har bevist før at ingen feil er for gammel til å bli rettet.

I over hundre år hadde avisa feil utgavenummer i øverste venstre hjørne på forsiden.

I 1999 ble det oppdaget at man i 1898 hadde gått rett fra nummer 14 499 til nummer 15 000. Feilen ble rettet 1. januar 2000, ved at nummereringen ble endret fra 51 753 til 51 254.


FEIL PÅ FEIL: I 1853 fikk ikke New York Times Northups navn korrekt en eneste gang. Nå har de imidlertid rettet feilen. Faksimile: New York Times
FEIL PÅ FEIL: I 1853 fikk ikke New York Times Northups navn korrekt en eneste gang. Nå har de imidlertid rettet feilen. Faksimile: New York Times Vis mer