New Yorks greatest hits

En blanding av kulturhistoriske New York-klassikere og Torgrim Eggens velformulerte hverdagsobservasjoner gjør «Manhattan»  til ei leseverdig bok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Flere bokanmeldelser

BOK: «Da jeg først så New York var jeg 20, det var sommer, og jeg gikk av et DC-7 på den gamle, midlertidige Idlewild-terminalen i en ny kjole som hadde virket veldig smart i Sacramento, men som virket mindre smart allerede, selv i den gamle, midlertidige Idlewild-terminalen, og den varme lufta luktet mugg, og et eller annet instinkt, programmert av alle filmene jeg noensinne hadde sett og alle sangene jeg noensinne hadde hørt sunget og alle historiene jeg noensinne hadde lest om New York, fortalte meg at ting aldri helt ville bli de samme igjen. Og faktisk ble de aldri det», skriver Joan Didion i det lille essayet «Goodbye to All That» fra 1967 (publisert i 1968-klassikeren «Slouching Towards Bethlehem»), en av de vakreste tekstene jeg har lest om å være ung og ny og nysgjerrig på livet i New York City.

Didion skulle være der i seks måneder, men ble i åtte år. Forfatteren forelsket seg i byen slik man elsker «den første personen som noensinne rører deg», hun fikk følelsen, «så spesiell for New York, at noe ekstraordinært ville skje hvert minutt, hver dag, hver måned som helst».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer