Per-Mathias Høgmo  får velfortjent kritikk, men det betyr ikke at han bør miste jobben, skriver Roger Klev. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Per-Mathias Høgmo får velfortjent kritikk, men det betyr ikke at han bør miste jobben, skriver Roger Klev. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Debatt: Fotballandslaget og trenerbytte

NFF, Høgmo og spillerne bør drite i oss

Vi må anta at når en trener er et geni ett år, er han/hun ikke en tulling året etter.

Meninger

Jeg er selvsagt 100 prosent med på hylekoret mot Høgmo, det er det underholdende privilegiet jeg vil ha her i godstolen.

Men skal jeg for et kort øyeblikk være dønn seriøs mener jeg det bør være en arbeidsdeling mellom NFF/Per Mathias Høgmo og oss andre:

Vi og avisene og ekspertene skal i de kommende ukene hyle og rope, stønne og banne, håne Høgmo for dikt og optimisme, peke ut spillere som ikke holder, og så videre. Det er vår rolle i motgang.

Men så bør NFF, Høgmo og spillerne drite syltynt i oss, og rolig gjøre det som trengs for å lykkes bedre, helt uavhengig av våre (og spesielt ekspertenes) analyser og krav.

For det første er det virkelig helt usannsynlig at vi vet best. Det er ikke uten grunn at vi sitter der vi sitter og ikke kan vente en telefon om trenerjobb.

For det andre overforenkler vi alltid når vi når vi forklarer suksess og fiasko, spesielt gir vi topplederen magiske egenskaper i både den ene og andre retning.

Og for det tredje (og viktigst) må vi anta at når en person er et geni ett år, er han/hun ikke en tulling året etter. Personen forandrer seg ikke mye, det er vår vurdering som forandrer seg mest. Og at våre vurderinger svinger som den gjør taler ikke for å tillegge den så mye vekt.

NFF (og fotball-Norge) ansatte Per Mathias Høgmo og «alle» var da enige om at han er en flink fyr. Nå har han ikke lykkes, men det kan veldig godt hende at han fortsatt er den som har beste muligheter til å løfte laget.

Han har prøvd ut en plan han har hatt tro på, han har lært, og han kan justere kursen.

Han kan endre på planen, se behovet for andre spillere og typer, gi noen spillere mer/mindre ansvar, skifte ut noen av sine assistenter med noen som utfyller han bedre, etc.

NFF ansatte en trener, ikke en fastlåst plan.

Og se på andre som nå er kandidater eller har vært det:

Ståle Solbakken er glimrende, men også han har fått sparken på grunn av manglende resultater.

Ronny Deila er glimrende, men også han har fått sparken på grunn av manglende resultater.

Ole Gunnar Solskjær er glimrende, men også han har fått sparken på grunn av manglende resultater.

Åge Hareide er glimrende, men også han har fått sparken på grunn av manglende resultater og har gått fra guddommelighet til skandale på to kamper nå i det siste.

Og for den del; Egil Drillo Olsen har vært glimrende, men også han har fått sparken minst tre ganger på grunn av manglende resultater. Og det kan ikke være slik at alle disse trenerne veksler mellom å være glimrende og håpløse, slik man får inntrykk av.

De er de samme hele tiden, men resultater varierer uansett. Så jeg synes NFF heller bør spørre Høgmo: «Hvilke endringer eller hvilken hjelp har du behov for?»

Så blir det kanskje Solbakkens tur når kontrakten med Høgmo ferdig.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.