KONTINUERLIG ARBEID:  - Vi tror på det kontinuerlige, grunnleggende og hverdagsfokuserte arbeidet framfor enkeltstående stunts og artige påfunn, skriver Norges Fotballforbund om kritikken mot forbundets holdning til regnbueflagget. Foto:  NTB scanpix
KONTINUERLIG ARBEID: - Vi tror på det kontinuerlige, grunnleggende og hverdagsfokuserte arbeidet framfor enkeltstående stunts og artige påfunn, skriver Norges Fotballforbund om kritikken mot forbundets holdning til regnbueflagget. Foto: NTB scanpix Vis mer

NFFs jobb er å gjøre fotballen til en arena hvor alle kan delta med hele seg, som den man er

Arbeidet mot homohets og diskriminering har vært god.

Meninger

Den siste ukens debatt om bruk av cornerflagg i regnbuens farger har vist et sterkt engasjement og det er bra. Men saken handler om noe langt mer enn farger på et cornerflagg.

NFF håndhever gjeldende regelverk på alle områder i fotballen, der rettferdighet og likebehandling er helt avgjørende. Ingen gode saker har fått markere seg på cornerflaggene i Norge, fordi spillebanen skal være nøytral og det må være likt for alle. FIFAs regelverk er styrende for NFF og når FIFA signaliserer endring i sin tolkningen tar NFF det med i vurderingen av vårt regelverk mht. spillebanens utsmykning.

Cornerflagg er imidlertid bare en liten del av en side av saken.

NFFs Fair play-program har vært drevet i ti år og er Norges største og mest kontinuerlige holdningsarbeid - hver dag på og utenfor banen. Våre visjoner og verdier er krystallklare og eksplisitte i forhold seksuell orientering; fotballen skal være åpen og inkluderende for alle og alle former for diskriminering, hets og trakassering er uønsket.

Det er helt avgjørende for resultatet at NFF arbeider likevektig mot det negative og for det positive. Vi tror på det kontinuerlige, grunnleggende og hverdagsfokuserte arbeidet framfor enkeltstående stunts og artige påfunn. NFFs strategi er et helhetlig holdningsarbeid, framfor en rekke en-saks-kampanjer. Strategien har bred støtte blant våre klubber og det er helt avgjørende for det er ute i klubben jobben gjøres.

Arbeidet mot homohets og diskriminering har vært god. Regelverket med tilhørende sanksjoner er krystallklart og har blitt praktisert. Homohets fra tribunene er en sjeldenhet i dag, noe som i stor grad skyldes strålende jobbing fra supportermiljøene. De har gjort en god jobb på hva som for drøyt og hva som er greit.

Fravær av det negative er bare halve jobben.

Det er et personlig valg om man vil stå fram med sin legning; det være seg på laget eller i media. NFFs jobb er å gjøre fotballen til en arena hvor alle kan delta med hele seg som den man er.

Fair play og Handshake for Peace har «respekt» som nøkkelbegrep. Respekt for andre mennesker uansett hvor de er født, hva de tror på eller hvem de er kjærester med

At respekt er det overordnede hindrer ikke at det legges vekt på enkeltgrupper. Tvert imot. NFFs rapport «Skeiv fotball» var den første i sitt slag i Idretts-Norge og der ga homofile og lesbiske spillere oss mer kunnskap om hvordan vi best skulle jobbe videre. Fair play-programmet har homohets som tema i ungdomsfotballen, og for å gjøre den jobben lettere for de mange tusen trenerne har NFF opprettet en ressursside på fotball.no der tematikken løftes fram. På nettsiden gis det en rekke eksempler på homofile/lesbiske gjennom NFFs film «respekt!» som er lagt for å vise rollemodeller, og for å gi trenere et utgangspunkt til å ta opp temaet.

Holdningsarbeidet for det positive må sees i sammenheng med regelverk mot det negative både på og utenfor banen - og samlet er dette en god, helhetlig og gjennomførbar NFF-strategi.