Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ng minus i alle fag

Valgfag i sjanblongkunsten med overspill i friminuttene.

TV: Velkommen til Aker skole, bydelsklekkeriet for oppvekst, miljø og kunnskap i Oslo, iscenesatt av NRK drama. En stor satsing i atten episoder.

Seriens rammeverk er egnet for et tv-drama. Norsk skole anno 2004 er for mange av oss en noe fjern planet, men alle høneforeldre med skoleunger hungrer etter å få vite mest mulig om hva som skjer. Blant annet i ly av undervisningsminister Clemet & hennes karakterkåte høyrehoff.

Bakerste benk

Serie om dette? Perfekt timing, men her har dessverre ranselen blitt stappet for full. Alt skal belyses og alt skal sies/menes i et sammensurium av gammeldags tv-teater, pedagogisk «Halvsju»-serie, «Døden på Oslo S» og anslag fra heslige dokusåper.

Regien ser tidvis ut til å ha sovnet i klasserommets bakerste benk. Det males også på et så monumentalt lerret at antydningens kunst står i skammekroken.

Serien er laget på de voksnes premisser. Tiendeklasse-elevene er med som problemfylte statister til klunder og heft. Flesteparten av dem ser ikke ut til å spise annet enn skoleboller og drive dank. Så ille er det ikke, for i det virkelige liv sender de i hvert fall sms.

Anarkistiske hormoner

Dop, hjemmevold, integreringsvansker, fyll, anarkistiske hormoner, økonomisk rasering av skoleverket etc. tenderer også til å være tuftet på fy-ordet stigmatisering.

De fire lærerne er rektor Dag (Trond Brænne), en konfliktsky og desillusjonert sjef, på mange måter en snill overdott. Rektor i Portveien hadde nok vært et langt bedre yrkesvalg.

Anneli (Agnes Kittelsen), nyutdannet lærer som ankommer for seint til første skoledag. Hun har ryggsekk-reist verden rundt og viser seg å være et sant gudsord fra Sørlandet. Solbrun i pelsen og yppig, men faglig like sterk som en svamp.

Bjarte (Robert Skjærstad) er rockebassist, samboer med rektors datter og kvart-tidssansatt som en smughasjrøykende musikklærer som virres inn i A4-formatet. Med Zappa på øret.

Ceilia (Gjerterud Gynge) er seriens «Tårnfrid» i rollen som en særs pliktoppfyllende sosiallærer med en kaldsindig journalistektemann, to barn, ny villa og en rik legemor. Tidsklemma får nok et ansikt og ja, dette fattes etter tolv minutter.

Kanskje noen av dagens lærere også vil kommentere hvordan deres virke ganske så arketypisk blir framstilt?

Ingen av hovedrollene er gitt en mulighet til å dyrke fram troverdighet. Lærerne forblir endimensjonale karakterer som stamper inn i det ufrivillig parodiske og karikerte. Anneli forblir naiv superlettlurt. Tar lærskolestudentene virkelig den siste eksamen på ei Robinson-øy?

Bassist Bjartes kameleoniske oppførsel gir et håp om at han etter atten episoder slår bassen i eget hode, og deretter blir trommeslager i et Otta-basert svensktoppband. Usaklig sant.

Lektor Tørrdals standarduttrykk var: «Du store alpakka». Synd å måtte si det samme nå, men samtidig. Et par av elevrollene, og birollene til Ragnar Sørensen og Anne-Marit Jacobsen, kimses det ikke av. Bestått.

PS: Anmeldelsen er basert på de fem første episodene.

TIMEN ER OVER: Agnes Kittelsen i rollen som den nyutdannete og naive læreren Anneli.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media