NHH-debatt om «menneskelig kloakk» på Jodel: - En del av ytringene er uakseptable

Lederen av studentorganisasjonen ved Norges Handelshøyskole forteller at appen Jodel er brukt til personangrep.

UAKSEPTABLE: Rektor Øystein Thøgersen ved Norges Handelshøyskole sier at innholdet i en del av ytringene på NHHs Jodel-kanal er uakseptable, og at de rapporterer innlegg som går over streken. FOTO: NTB Scanpix
UAKSEPTABLE: Rektor Øystein Thøgersen ved Norges Handelshøyskole sier at innholdet i en del av ytringene på NHHs Jodel-kanal er uakseptable, og at de rapporterer innlegg som går over streken. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det er noe fullstendig galt med miljøet på NHH, skrev Sander A. R. Eilertsen, tredjeårsstudent ved Norges Handelshøgskole (NHH), i en kronikk i studentavisa K7 Bulletin og i Bergens Tidende. Her beskriver han en kultur med utfrysing av dem som ikke passer inn i en bestemt form, og kritiserer blant annet opptaksprøver for studentaktiviteter, hvor han anslår at kun en «elite» som utgjør omkring fem prosent får være med.

I kronikken skriver han også om appen Jodel, hvor brukerne er anonyme og kan skrive meldinger alle i ditt geografiske område kan se, uten at de vet hvem som har skrevet det. NHH har også en egen Jodel-kanal.

«Det er uten sidestykke det største oppkomme av menneskelig kloakk jeg noen gang har sett i et sosialt medium», skriver Eilertsen.

- Kvelning av debatten

Marius Hauahei, leder av studentorganisasjonen ved NHH, forteller også til Dagbladet at det har vært flere tilfeller av personangrep på NHHs Jodel-kanal.

Han legger til at de jobber tett med ledelsen på skolen om tiltak for at alle skal føle at de har et godt studiemiljø, og de har også diskutert hvordan de skal unngå flere episoder med personangrep på Jodel.

- Det som er trist er at Jodel på sitt beste er et veldig bra medium, fordi det åpner for å stille spørsmål man ikke får svar på andre steder. Men når noen går over til personangrep, som det dessverre har blitt litt av på vår Jodel-kanal, fører det til en kvelning av debatten. Det gjør at mennesker ikke har lyst til å delta i debatten på samme måte som tidligere, sier han.

Han legger til at det er en stor utfordring å komme dette til livs, når brukerne som driver personangrep er anonyme.

- En del av problemet er at vi ikke vet hvem som skriver. Vi kan ikke engang være sikre på at det er NHH-studenter. NHHs Jodel-kanal er åpen for alle som er i området, så man kan gå inn på denne kanalen uten å være student på NHH. Sånn er det med anonymitet. Uansett er dette noe vi tar tak i, sier Hauahei.

- Trakasserende kultur

Gunhild Kvåle, førsteamanuensis i språkvitenskap ved Universitetet i Agder, har fulgt Jodel i Kristiansand over flere år, og også gjort en innsamling av materiale fra Jodel ved en lokasjon over en tidsperiode.

Hun forklarer at siden Jodel er knyttet opp til det geografiske området du til enhver tid befinner seg i, kan det være ulike kulturer på Jodel i ulike områder.

- Jodel kan være uproblematisk i ett område, mens andre steder kan det være kulturer som er trakasserende. Det siste høres ut til å være tilfelle på NHHs Jodel-kanal, sier Kvåle.

Hun legger til at anonymiteten på nett er et tveegget sverd.

- Når man er anonym på internett kan det utnyttes til å dele vanskelige livshistorier, sette ord på smerte og stille pinlige spørsmål, og det kan også brukes til å dele humor. Men anonymiteten på Jodel kan også brukes til trakassering, mobbing og håning. Vi etablerer mønstre og praksiser gjennom måten anonymiteten blir brukt, og på Jodel er det veldig tydelig at det er ulike kommunikasjonsmønstre på ulike steder, sier Kvåle.

- Må løses av brukerne selv

Gunhild Kvåle legger til at det ikke vil være mulig for en annen bruker å finne ut hvem som har skrevet en Jodel-melding, siden appen baserer seg på anonymitet.

- Det er ikke engang et kallenavn. Men ved Jodels begynnelse ble det blant annet framsatt bombetrusler på Jodel. I slike tilfeller vil politiet finne fram til vedkommende, sier hun.

I februar i fjor gikk politiet i Finnmark ut med en uttalelse på Facebook, hvor de skrev at de får tilgang til både telefonnummer og IP-adresser dersom Jodel-meldinger kan knyttes til straffbare forhold. Politiet skrev at de fikk en del meldinger om mobbing, hetsing og trakassering, og minnet om at mobbing og trakassering er straffbart.

I februar i år ble en 17 år gammel gutt dømt til 15 dagers fengsel, for å ha lagt ut en trussel mot en videregående skole via mobilappen Jodel.

Kvåle tror det er vanskelig for en institusjon som NHH å løse et problem med personangrep på Jodel.

- Det må løses av brukerne selv ved at de setter etiske grenser. Det er tilfeller hvor Jodel har blitt stengt i et geografisk område, på grunn av trakassering. Da har Jodel selv valgt å stenge. Men det er å håpe at NHH-studentene sammen tar ansvar for at Jodel-kanalen deres blir et sted for positiv utforsking av anonymitetens muligheter, og ikke et sted der trakassering får dominere, sier hun.

- Tar mindre ansvar

Petter Bae Brandtzæg, seniorforsker ved Sintef, som forsker på sosiale medier, mener anonymitet på nettet fører til at folk tar mindre ansvar for sine egne handlinger.

- Folk tar mye større risiko når de er anonyme. Da mister man hemninger og ansvarsfølelse, sier Brandtzæg.

Han legger til at siden det er vanskelig å finne ut av hvem som har skrevet Jodel-meldinger, er man veldig beskyttet fra represalier.

Brandtzæg mener skoleledere ofte har liten kontroll på hva som skjer på Jodel.

- Hovedmålgruppa til Jodel er i aldersgruppen 16 til 26 år. Det er en teknologi som brukes av unge mennesker. Skolelærere, rektorer og andre utenfor målgruppa vet ofte lite om hva som foregår der, sier han.

- Jobber med retningslinjer

Øystein Thøgersen, rektor ved NHH, skriver i en e-post til Dagbladet at tonen og innholdet i en del av ytringene på NHHs Jodel-kanal er uakseptable.

- NHH følger med og rapporterer innlegg som vi mener går over streken. Samtidig ser vi positive eksempler. Både at det blir tatt til motmæle mot uakseptable og ufine ytringer, og at Jodel blir brukt til å ta opp ulike – kanskje vanskelige - tema på en positiv og konstruktiv måte. Problemet er at de negative aspektene overskygger de positive, og at det er mulig å være anonym er en del av forklaringen. Dessuten har alle og enhver fri tilgang til å skrive på Jodels NHHs kanal, skriver han.

Trivselsundersøkelse

Innlegget fra Eilertsen om miljøet ved NHH er også blitt motsagt, i en kronikk av student Erik Skutle, i K7 Bulletin. Han anklager Eilertsen for å stemple «mange tusen studenter som sosiopatiske klovner».

Thøgersen skriver også at de fleste trives godt, og at tilfredshetsundersøkelsen fra 2017 viste at 84 prosent av studentene er fornøyd, eller svært fornøyd med NHH.

- Debatten den siste tiden har likevel synliggjort at det er sider ved studentmiljøet som er problematiske. Dette er noe rektoratet har vært klar over og opptatt av helt fra vi startet i fjor høst. Derfor har vi kommet med en rekke tiltak som har som mål å forbedre miljøet. Blant annet utarbeides det eksplisitte etiske retningslinjer for hvordan vi skal ha det på skolen, og det kommer nye innslag i velkomstuken som blant annet retter oppmerksomheten mot samarbeid og relasjonell kompetanse, sier han.

Thøgersen sier de også styrker undervisnings- og vurderingsformer som tilrettelegger for å bygge faglige og sosiale miljø i studietida.

Han legger til at de også oppfordrer elever til å politianmelde det, dersom det er alvorlige overtramp på Jodel, og minner om at politiet vil kunne identifisere personen som står bak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer