VI OG VERDEN: Administrerende direktør Ole Erik Almlid var vert foran NHOs årskonferanse «Vi og verden» i januar. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
VI OG VERDEN: Administrerende direktør Ole Erik Almlid var vert foran NHOs årskonferanse «Vi og verden» i januar. Foto: Vidar Ruud / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Ulikhet

NHO aktiv i Kaskis blindsone

Det er en viktig forskjell mellom SV og NHO. SV later til å tro at økte skatter og avgifter for bedriftene vil løse problemet med økt ulikhet. Vi tror at vanskeligere vilkår for norske bedrifter, i forhold til andre land, vil ramme både arbeidsplasser, velferd og dermed fordeling.

Meninger

Klimaspørsmålet og økende ulikheter er to av de viktigste utfordringene vi står ovenfor. Derfor har de siste årskonferansene i NHO i stor grad handlet om nettopp dette.

Klima var hovedtema i 2017 og vi arbeider systematisk med å utvikle nye forslag til løsninger. I 2018 var temaet: Hvordan får vi flest mulig i jobb?. Vi vet alle at ingenting skaper større forskjeller enn når folk ramler ut av arbeidslivet. Det er derfor overraskende at SVs Kari Elisabeth Kaski i Dagbladet 17. januar angriper nettopp disse punktene.

Årskonferanse 2019, «Vi og verden», handlet om de store globale utfordringene vi står ovenfor, hvordan de treffer Norge, og hvordan vi som land velger å møte dette.

Også denne gang var klima og ulikhet tema for innledere fra NHO og andre. Likevel har Kaski rett i at handel var et hovedtema denne gang. Dette er fordi handel legger grunnlag for arbeidsplasser landet over, og som igjen er viktig for det velferdssamfunnet vi alle setter så pris på.

Kaski trekker fram en måling fra Sentio i Klassekampen som viste at 40 prosent av befolkningen tror at de som vokser opp i dag, vil få en vanskeligere økonomisk framtid. Vi mener at nettopp trygge jobber er svaret på dette. Og, det går ikke an å vedta flere arbeidsplasser, de må skapes. Kaski sier hun er for handel, men i praksis sier hun nei når hun vil skrote den viktigste handelsavtalen vi har – EØS-avtalen.

Høsten 2018 la NHO fram Næringslivets perspektivmelding «Verden og oss», der vi presenterte et deskriptivt bilde på de mest sentrale globale trendene, hvordan de treffer Norge og hva det betyr for jobbskapingen i åra som kommer. I meldingen vies et helt kapittel utfordringene knyttet til økende ulikhet, og sammenhengen mellom økonomisk vekst og små forskjeller. Klimautfordringene gjennomsyrer også denne meldingen, og den slår fast at dette er den aller største utfordringene i vår tid.

Men det er en viktig forskjell mellom SV og NHO. SV later til å tro at økte skatter og avgifter for bedriftene vil løse problemet med økt ulikhet. Vi tror at vanskeligere vilkår for norske bedrifter, i forhold til andre land, vil ramme både arbeidsplasser, velferd og dermed fordeling.

På klimaområdet tror NHO at det er viktig å stimulere bedriftene til å legge om til klimavennlige løsninger. Forurenser skal betale, men det er svært viktig at klimaavgiftene går til et CO₂-fond som kan finansiere både ny teknologi og sørge for at løsningene lettere kan bli tatt i bruk. Her er ny teknologi for karbonfangst noe av det aller viktigste. Dette reduserer klimaproblemene samtidig som det skaper verdier og arbeidsplasser for oss alle.

På dette punktet er det hyggelig å konstatere at SV og NHO er enige. Kanskje betyr det at vi må samarbeide på tvers av skillelinjer om vi skal løse de store utfordringene vi i fellesskap står ovenfor, for å bevare det samme samfunnet vi prøver å ta vare på.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.