VIRKER SOM OM NHO STØTTER DE RØDE: «Det kan nesten virke som at NHO i likhet med SV og Rødt støtter Oslo Arbeiderparti, som nå vil innføre eiendomsskatt i hovedstaden på både næringseiendom og boliger. Det er det siste vi trenger i en situasjon der Norge trenger flere ben å stå på», skriver Hagesæter. Bildet er av NHO-leder Kristin Skogen Lund.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VIRKER SOM OM NHO STØTTER DE RØDE: «Det kan nesten virke som at NHO i likhet med SV og Rødt støtter Oslo Arbeiderparti, som nå vil innføre eiendomsskatt i hovedstaden på både næringseiendom og boliger. Det er det siste vi trenger i en situasjon der Norge trenger flere ben å stå på», skriver Hagesæter. Bildet er av NHO-leder Kristin Skogen Lund. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

NHO er lite konstruktive

NHO har argumentert ivrig for lavere formueskatt, helt til regjeringen i fjor leverte et solid kutt.

Debattinnlegg

NHO har i årevis argumentert ivrig for lavere formuesskatt. Det gjorde de helt fram til regjeringen i fjor høst leverte et solid kutt. Da ble det musestille fra NHO, og Fremskrittspartiet og regjeringen ble stående alene på barrikadene for gode rammebetingelser for norsk næringsliv.

Istedenfor å støtte regjeringen brukte NHO mye tid og krefter på å kjempe imot regjeringens forslag om å øke grensen for tollfri import fra 200 til 500 kroner inkludert frakt- og forsikringskostnader.

Det manglet ikke på dommedagsprofetier. Resultatet av NHOs manglende støtte var at både kuttet i formuesskatt og økningen i grensen tollfri handel ble mindre enn regjeringens forslag.

Formuesskatten er en særnorsk misunnelsesskatt, og jeg er stolt over at 280.000 pensjonister får lavere formuesskatt for 2015, og at disse pensjonistene får en gjennomsnittlig lettelse på 3.600 kroner. Lavere formuesskatt er også bra for norskeide bedrifter, fordi pengene som går til formuesskatt ellers hadde blitt investert i vekst og nye arbeidsplasser i Norge. Folk flest skjønner at de aller fleste som betaler formuesskatt ikke er blant Norges 400 superrike, og NHO burde støttet regjeringens forslag fullt ut.

Nå argumenterer NHO for skjerpet beskatning av hytter og boliger, og forventer at Fremskrittspartiet følger opp. Dette ser jeg ingen grunn til. Alt vi har av bakgrunnstall tilsier at det vil være mye bedre å kutte skatten på andre typer investeringsobjekter.

Det kan nesten virke som at NHO i likhet med SV og Rødt støtter Oslo Arbeiderparti, som nå vil innføre eiendomsskatt i hovedstaden på både næringseiendom og boliger. Det er det siste vi trenger i en situasjon der Norge trenger flere ben å stå på.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.