DEBATT

AFP - Avtalefestet pensjon:

NHO fornekter virkeligheten

Bør en NHO-topp forholde seg så virkelighetsfjernt til norsk arbeidsliv som Stein Lier Hansen i NRKs «Politisk kvarter» mandag morgen?

UFØRE: 42 prosent blant renholdere og lignende ufaglærte er medisinsk uføre i aldersgruppen 55 til 66 år. Det er sju ganger så hyppig som innen akademiske yrker som leger og liknende. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
UFØRE: 42 prosent blant renholdere og lignende ufaglærte er medisinsk uføre i aldersgruppen 55 til 66 år. Det er sju ganger så hyppig som innen akademiske yrker som leger og liknende. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Lederen for Norsk Industri baserer sitt syn i debatten om AFP (Avtalefestet pensjon) på at hvem som trenger tidligpensjon ikke lenger handler om ulike gruppers ulike yrkesslitasje og levealder.

Dette er en rent individuell problemstilling, mener Lier Hansen: «Det finnes slitere individuelt, men det fins ikke grupper som kan beskrives som slitere.»

Dette passer kanskje bra med NHOs skrivebordsteori, men dårlig med virkeligheten. Vi kan sammenlikne akademiske yrker (leger osv.) med renholdere og liknende ufaglærte, i alderen 55 til 66 år.

  • Andelen seniorer (55–66 år) som står i arbeid er mer enn dobbelt så høy innen akademiske yrker som blant renholdere og liknende ufaglærte: 82 prosent mot 38 prosent.

  • Å stå til AFP-alder på 62 er faktisk uoppnåelig for mange i tunge yrker med lav status, lav utdanning og lav levealder. 42 prosent blant renholdere og liknende ufaglærte er medisinsk uføre i aldersgruppen 55 til 66 år. Deres uføreandel er sju ganger så høy som innen de akademiske yrkene (6 prosent).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer