Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

AFP - Avtalefestet pensjon:

NHO fornekter virkeligheten

Bør en NHO-topp forholde seg så virkelighetsfjernt til norsk arbeidsliv som Stein Lier Hansen i NRKs «Politisk kvarter» mandag morgen?

UFØRE: 42 prosent blant renholdere og lignende ufaglærte er medisinsk uføre i aldersgruppen 55 til 66 år. Det er sju ganger så hyppig som innen akademiske yrker som leger og liknende. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
UFØRE: 42 prosent blant renholdere og lignende ufaglærte er medisinsk uføre i aldersgruppen 55 til 66 år. Det er sju ganger så hyppig som innen akademiske yrker som leger og liknende. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen for Norsk Industri baserer sitt syn i debatten om AFP (Avtalefestet pensjon) på at hvem som trenger tidligpensjon ikke lenger handler om ulike gruppers ulike yrkesslitasje og levealder.

Dette er en rent individuell problemstilling, mener Lier Hansen: «Det finnes slitere individuelt, men det fins ikke grupper som kan beskrives som slitere.»

Foto: Christopher Olssøn
Foto: Christopher Olssøn Vis mer

Dette passer kanskje bra med NHOs skrivebordsteori, men dårlig med virkeligheten. Vi kan sammenlikne akademiske yrker (leger osv.) med renholdere og liknende ufaglærte, i alderen 55 til 66 år.

  • Andelen seniorer (55–66 år) som står i arbeid er mer enn dobbelt så høy innen akademiske yrker som blant renholdere og liknende ufaglærte: 82 prosent mot 38 prosent.

  • Å stå til AFP-alder på 62 er faktisk uoppnåelig for mange i tunge yrker med lav status, lav utdanning og lav levealder. 42 prosent blant renholdere og liknende ufaglærte er medisinsk uføre i aldersgruppen 55 til 66 år. Deres uføreandel er sju ganger så høy som innen de akademiske yrkene (6 prosent).

Jeg er spent på å høre hvordan Stein Lier Hansen vil forklare disse store og systematiske gruppeforskjellene med sin teori om individualisering.

Forskjellene er tydelige også mellom andre grupper. Også dødelighet og levealder er klassedelt.

  • Blant kvinner lever tannlegene i gjennomsnitt 7,1 år lenger enn arbeidsfolk innen hotell og restaurant.

  • Blant menn lever en tannlege i snitt 9 år lenger enn en truckfører.

Virkeligheten Statens arbeidsmiljøinstitutt beskriver er annerledes enn Stein Lier Hansens teori: «Arbeidstakere med kortere utdanningslengde har ofte mer belastende arbeid, blant annet i form av tungt fysisk arbeid og belastende arbeidsstillinger, høyere nivåer av fysiske og kjemiske eksponeringer, samt mindre selvbestemmelse og mer ensidig arbeid.»

Det er i denne virkeligheten myndighetene nå vil idømme strenge pensjonsstraffer til alle som ikke kan stå i jobb til 67 år eller lenger.

Arbeidsfolk med lav status, lav lønn og lav levealder skal få en utfattig alderdom som følge av en økt levealder som mest kommer andre, mer privilegerte grupper til gode. Dette er virkeligheten NHO fornekter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!