DEBATT

NHO skyver elever og lærere foran seg i en prinsippkamp

17 lærere og drøyt 200 elever ved Heltberg gymnas går en usikker framtid i møte.

HELTBERGS LÆRERE STREIKER:  - Rett til en tariffavtale tas for gitt i skoleverket. Hele 98,5 prosent av Utdanningsforbundets medlemmer i sektoren har det, men på Heltberg Private Gymnas får de det ikke, skriver Utdanningsforbundet. Bildet er tatt i en annen forbindelse. Foto: Christian Roth Christensen
HELTBERGS LÆRERE STREIKER: - Rett til en tariffavtale tas for gitt i skoleverket. Hele 98,5 prosent av Utdanningsforbundets medlemmer i sektoren har det, men på Heltberg Private Gymnas får de det ikke, skriver Utdanningsforbundet. Bildet er tatt i en annen forbindelse. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

209 elever ved Heltberg Private Gymnas går en usikker vår i møte: Får de standpunktkarakterer? Utenfor skolebygget står 17 lærere og medlemmer i Utdanningsforbundet og vil tilbake til klasserommene. Det er bare én ting de må ha først: Tariffavtale.

Rett til en tariffavtale tas for gitt i skoleverket. Hele 98,5 prosent av Utdanningsforbundets medlemmer i sektoren har det, men på Heltberg Private Gymnas får de det ikke.

Det er vanskelig å forstå hvorfor. Da skolen var medlem i arbeidsgiverorganisasjonen Virke hadde de tariffavtale og Akademiet forpliktet seg til å videreføre den da de tok over. Likevel valgte de å melde skolen ut av Virke og inn i arbeidsgiverorganisasjonen Abelia, og nå nektes de en avtale.

«Å inngå en direkte avtale med Utdanningsforbundet vil innebære at skolen tvinges til å melde seg ut av arbeidsgiver- og interesseorganisasjonen Abelia» skrev rektor ved Heltberg i et informasjonsbrev før påske. Det er underlig. Utdanningsforbundet har tariffavtale med tre private skoler som er medlem av Abelia. Det hjelper lite at skolen i stedet tilbyr lærerne en «husavtale» hvor lærerne tvinges til å opprette en alternativ fagforening, hvilket i praksis fratar dem streikerett.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.