Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

NHOs blikk for bølger

NHO viser Hollywood-takter. Torsdag inviteres vi til skrekkinngytende science fiction på årskonferansen, der superwoman Kristin Skogen Lund til slutt vil klare brasene, skriver Stein Aabø.

VELKOMMEN: NHO-sjef Kristin Skogen Lund ønsker statsminister Erna Solberg (t.v.) velkommen til NHOs årskonferanse i Operaen i fjor. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VELKOMMEN: NHO-sjef Kristin Skogen Lund ønsker statsminister Erna Solberg (t.v.) velkommen til NHOs årskonferanse i Operaen i fjor. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Kommentar

Arbeidet med årskonferansen kan nesten minne om arbeidet med et statsbudsjett. Den forberedes av NHOs toppledelse inklusive dens slagkraftige kommunikasjonsenhet. Planleggingen pågår nesten fra den forrige konferansen er avsluttet til den neste går av stabelen. Det tenkes i store bokstaver og store tall. Og det spares ikke på skillingen. Årskonferansen er NHOs enestående mulighet til å definere utfordringene, før arbeidet med neste års statsbudsjett er kommet i gang, før opposisjonen har samrådd seg etter juleferien og mens vi andre tviholder på sparepengene i frykt for enda lavere oljepris og uår.

Denne gang har NHO tatt utgangspunkt i Statistisk sentralbyrås framskrivninger av befolkningsveksten. Byråets høyeste alternativ viser at det kan være 7,1 millioner innbyggere i Norge i 2040. Og det er ikke mer enn 25 år til. I dag er det litt over fem millioner innbyggere i Norge. Da jeg gikk på skolen lærte jeg at det var tre millioner. Bare i 2011 var befolkningsveksten i Norge på størrelse med Drammen by - rundt 65000.

En slik bølge må møtes, og det lyt skje fort. Noa bygget som kjent en ark i hui og hast. NHO vil bygge landet på sin måte: Gjøre kommuner og regioner i stand til å håndtere utfordringene som blant annet innebærer større markeder. En større befolkning vil også kreve bedre infrastruktur, flere boliger og færre kommuner, slik NHO ser det.

NHO har også tidligere uttrykt bekymring for kommende bølger, nemlig eldrebølgen, innvandringsbølgen og trygdebølgen. At en konferanse som samler landets rikeste og mektigste lot seg skremme av truende fattigdom og velferdsutgifter avstedkom selvsagt syrlige kommentarer. I år er tonen fra arrangørene mer offensiv. I befolkningsutviklingen ligger det store muligheter. Stakkars de samfunn og byer som har befolkningsnedgang. Der vil markedene skrumpe inn. Der vil det bli mer krevende å opprettholde gode tjenester. At vi i vårt romslige og langstrakte land blir litt flere, er fra et næringslivssynspunkt et luksusproblem. Men det forutsetter at politikerne og andre tunge aktører gjør de riktige tingene. Kanskje rett og slett møter befolkningsbølgen og de andre bølgene med en høyrebølge? For årskonferansenes tanker minner mistenkelig om regjeringens politikk.

Sett fra 1960-tallet er den antatte befolkningsutviklingen fram til 2040 nesten utrolig. Da kuttet sentrale myndigheter antall kommuner fra ca. 750 til ca. 440. Til Dagbladet snakket NHO-sjef Kristin Skogen Lund i går om at dagens 428 kommuner helst bør ned til 100, slik at man får etablert slagkraftige bo- og arbeidsmarkedsenheter. Hun er ikke alene om å tenke i de baner. Kommunalminister Jan Tore Sanner er godt i gang med sin kommunereform som ganske sikkert vil ende med mange færre kommuner enn i dag. Mange har prøvd før ham, men gitt opp på grunn av politisk motstand.

Størstedelen av befolkningsveksten skjer som følge av arbeidsinnvandring og aller mest i de største byene. Størst er veksten i Oslo. Byrådet i Oslo har lenge snakket om at hovedstadens befolkning i 2030 vil være rundt 830 000. Det er ikke lenger bare Senterpartiet som snakker om at Oslo vil trenge avlastning. Nå snakker eiendomsmeklere og andre medlemmer av NHO om det samme. I Aftenpostens søndagsutgave kunne vi lese om hvordan Hønefoss kunne utvikle seg når den etterlengtede Ringeriksbanen realiseres. Det vil bedre mulighetene for pendling og utviklingsmulighetene i Ringerike kommune. Sånn er det med mange kommuner. Man ser for seg at svært mange nye boliger blir bygget nær kommunikasjonslinjer i by og bygd. Da må planlegging for samferdsel og boligbygging samordnes bedre enn i dag.

På Vestlandet fabler NHO, i likhet med den tidligere og nåværende regjeringen, om en ny E39 som skal binde sammen en taggete landsdel. Men det krever prioritering, handling og gjennomføringskraft, som det heter på næringslivsspråket. Og mye mer penger enn det selv Solberg-regjeringen har satt av til slikt. Faktisk mener Skogen Lund at det bør settes av et helt statsbudsjett til investeringer i vei og bane fram til 2038. Det vil også kreve raskere saksbehandling. Planleggingstida for store samferdselsprosjekter bør ifølge NHO-sjefen halveres fra ti til fem år. Og da må det også bedre finansieringsordninger til.

Hørt det før? Når de andre høyretoppene viser formsvikt, er det Kristin Skogen Lunds fordømte plikt å hjelpe dem opp på høyrebølgen.