VIL ENDRE: Det er bra for både ansatte og brukere hvis Rødt får gjennomslag for å fjerne forskriften som fratar fagforeningene retten til å avtale arbeidstid kollektivt, skriver Rødt-leder Bjørnar Moxnes.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VIL ENDRE: Det er bra for både ansatte og brukere hvis Rødt får gjennomslag for å fjerne forskriften som fratar fagforeningene retten til å avtale arbeidstid kollektivt, skriver Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

NHOs Fake News

Det stemmer ikke at Rødt vil nekte ansatte på institusjoner å jobbe lange turnuser.

Meninger

Det stemmer ikke at Rødt vil nekte ansatte på institusjoner å jobbe lange turnuser (såkalt medleverturnus), slik NHO Service og Handel hevder i Dagbladet 28. august. Medleverturnus kan i mange tilfeller være til det beste for barn og unge. Vårt mål er å stanse misbruket av denne ordningen, som utføres av velferdsprofitører som Aleris, som presser ansatte til å jobbe mer enn det som er forsvarlig for dem og for brukerne av tjenestene.

En tidligere Aleris-ansatt forteller at de gikk svært lange vakter, ofte flere dager etter hverandre: «Da går man rundt som zombier. Vi skal ta vare på folk som trenger at man er våken». Hvis Kaltenborn bryr seg like mye om brukerne som om velferdsprofitørenes inntjening, skjønner hun at dette er et problem.

Vi vil at medleverturnus skal innføres etter avtale med de ansattes organisasjoner, eller etter søknad til Arbeidstilsynet. Og at de som jobber slik turnus skal få skikkelig betalt for det.

Dette er NHO fullt klar over. De veit at vi ikke vil ha vekk medleverturnusen. Likevel er de frekke nok til å skyve sårbare brukere foran seg i det som i virkeligheten er et forsvar for kommersielle aktørers rett til rovdrift på sine ansatte.

Det har aldri vært et problem for brukerne av velferdstjenester at de ansatte har ryddige arbeidsvilkår og innflytelse på organiseringa av turnuser. Tvert imot. Det er en fordel for brukerne at de ansatte og deres organisasjoner kan si nei hvis arbeidsgiver vil strekke strikken for langt.

Derfor er det bra for både ansatte og brukere hvis Rødt får gjennomslag for å fjerne forskriften som fratar fagforeningene retten til å avtale arbeidstid kollektivt. Men det vil gi mindre profitt til velferdsprofitørene. Det lever vi helt fint med.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.