NHOs frykt for bølger

Gode intensjoner til tross. Det påkaller skjeve smil når de rike og mektige benker seg for å diskutere hva man skal gjøre med de fattigste, skriver Stein Aabø.

NHO årskonferanse: Statsminister Jens Stoltenberg og NHO-president Kristin Skogen Lund på årets NHO-konferanse..
Foto: Berit Roald / Scanpix
NHO årskonferanse: Statsminister Jens Stoltenberg og NHO-president Kristin Skogen Lund på årets NHO-konferanse.. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tre bølger truer velferdsstaten, ifølge NHO som i dag holder sin årskonferanse i Operaen. Eldrebølgen, innvandringsbølgen og trygdebølgen. Bølgebegrepet gir assosiasjoner til tsunamier, flodbølger, noe som vil overskylle oss og drukne oss.

Statsminister Jens Stoltenberg har allerede valgt ikke å bruke begrepet «eldrebølge» om aldersutviklingen i befolkningen. Nettopp fordi det skaper et inntrykk av at det er besværlig at folk har bedre helse og lever lenger. Det er det selvfølgelig ikke, selv om det skaper visse utfordringer for dem som skal styre samfunnsutvikling og samfunnsøkonomi. Både aldersutviklingen, innvandringen og utviklingen i antall uføre er utfordringer som det politiske Norge er opptatt av. At næringslivets kvinner og menn setter velferdsstatens utfordringer på dagsorden skulle bare mangle. Deres bedrifter er jo mer avhengige av at det fins gode velferdsordninger enn noen andre. De kan rekruttere høyt utdannet arbeidskraft, bekostet av arbeidskraften selv og av det offentlige. De kan si opp ansatte og overlate deres skjebne til det offentlige. De nyter godt av barnehager og sykehjem, som avlaster deres ansatte. De kan overlate til Nav å sørge for langtidssykemeldte. Ikke alle næringslivsledere forstår dette. Altfor ofte gir de uttrykk for at velferdsstaten er en belastning for driftige skapere av verdier. En dyr klamp om foten. Årskonferansen bør bidra til et noe mer nyansert syn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer