NHST-sjefen blir sittende etter oppvaskmøte

Konsernsjef Gunnar Bjørkavåg ville utfordre VGs politiske redaktør Hanne Skatveit til iq-test og padletur.

I HARDT VÆR: Gunnar Bjørkavåg (til høyre) er konsernsjef i NHST, som blant annet eier Dagens Næringsliv og Morgenbladet. Bjørkavåg har fått mye kritikk etter en sleivete kommentar om kjønnsbalanse i konsernledelsen. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
I HARDT VÆR: Gunnar Bjørkavåg (til høyre) er konsernsjef i NHST, som blant annet eier Dagens Næringsliv og Morgenbladet. Bjørkavåg har fått mye kritikk etter en sleivete kommentar om kjønnsbalanse i konsernledelsen. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Torsdag ettermiddag møttes konsernledelsen i NHST til ekstraordinært styremøte. Her var temaet konsernsjef Gunnar Bjørkavågs mye omtalte kommentar om kjønnbalanse i konsernledelsen.

Etter møtet blir det bekreftet at Gunnar Bjørkavåg fortsetter i stillingen som konsernsjef i NHST Media Group.

Bakgrunnen for møtet er at Bjørkavåg i forrige uke ga følgende svar, da Dagens Næringsliv spurte om det kunne oppstå en «gutta boys»-kultur hvis det er nesten utelukkende er menn i en konsernledelse, slik VGs politiske redaktør Hanne Skartveit mente:

- Det er altfor generaliserende. Jeg er ingen gubbe, og jeg er en stolt mann. Jeg er klar til å utfordre henne når som helst på en iq-test eller padletur eller evne til gode formuleringer. Fremtidens toppselskaper er sterkt drevet av innovasjon, tempo og en konstruktiv organisasjonskultur, sa Bjørkavåg.

Oppretter tre utvalg

I en uttalelse fra styret etter møtet, står det at de nå nedsetter tre arbeidsutvalg som skal bidra til økt mangfold i NHST. Bjørkavåg selv skal delta i en styringsgruppe.

- Utvalgene skal rapportere til en styringsgruppe som ledes av styreleder Anette Olsen. Øvrige medlemmer er styremedlem Anne Britt Berentsen, konsernsjef Gunnar Bjørkavåg, DNs sjefredaktør Amund Djuve og en representant for de ansatte, heter det i uttalelsen ifølge DN.

- Dette skal Gunnar Bjørkavåg nå prioritere og jeg skal følge dette tett, sier NHST-styreleder Anette Olsen da hun møtte pressen etter møtet.

Hun sier at styret har tillit til Bjørkavåg, og hun legger til at hun personlig også har det.

Pressen spør om uttalelsene til Bjørkavåg vil få noen konsekvenser, men Olsen svarer kun at «styret er enig om at han har tillit, det er helt klart at en konsernsjef må ha tillit.»

STYRELEDER I NHST: Anette Olsen møter pressen etter det ekstraordinære styremøtet til Handels- og Sjøfartstidende torsdag kveld. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
STYRELEDER I NHST: Anette Olsen møter pressen etter det ekstraordinære styremøtet til Handels- og Sjøfartstidende torsdag kveld. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Vis mer

- Vi er enige om at vi nå på alle måter skal jobbe med mangfold og kjønnsbalanse, sier hun.

Olsen svarer ikke konkret på spørsmål om hva utvalgene skal gjøre.

Bjørkavåg om uttalelsene
Bjørkavåg selv er fornøyd med møtet.

- Vi hadde et utmerket møte. Vi brukte mye tid på betydningen av at vi må jobbe mer systematisk og strukturert med rekruttering og utvikling av ansatte. Vi ønsker å være et konsern som preges av innovasjon og kvalitet, tempo og mangfold, sier Gunnar Bjørkavåg til Dagbladet.

- Hva tenker du om at dine uttalelser ble diskutert på et ekstraordinært styremøte på denne måten?

- De uttalelsene var ikke så smarte. Da vil et ansvarlig styre gripe fatt i det. Det er jeg innforstått med, sier han.

- Styret sier de fortsatt har tillit til deg. Hva er din kommentar til det?

- Det er alltid hyggelig, sier Bjørkavåg.

Krass kritikk

NHST Media Group, som Bjørkavåg er konsernsjef for, eier blant annet Dagens Næringsliv. Etter uttalelsen måtte Bjørkavåg tåle krass kritikk fra flere hold, blant annet fra politisk redaktør Kjetil B. Alstadheim i hans egen avis, Dagens Næringsliv.

Alstadheim mente at konsernsjefen gjorde det tydelig at «konsernet ikke har noen bevissthet til hvor blind man kan bli for å se flinke folk som ikke ligner på dem som er ledere fra før», og han stemplet Bjørkavågs uttalelse som skadelig og avslørende.

Samme dag la konsernsjef Bjørkavåg seg paddeflat.

- Det var feil av meg å si det jeg sa, både i måte og innhold, sa Bjørkavåg.

Det er syv menn og ingen kvinner i konsernledelsen i NHST Media Group.

- Ikke representative

Forrige fredag kom også NHST-styreleder Anette Olsen med en uttalelse, der hun stilte seg kritisk til konsernsjef Bjørkavågs kommentarer:

- På vegne av NHST tar jeg avstand fra uttalelsene fra Gunnar Bjørkavåg. De er ikke representative for den kulturen vi ønsker i konsernet. En moderne mediebedrift må rekruttere talenter og kompetente medarbeidere med ulik bakgrunn, skrev Olsen til DN.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer