Ni Cannes-filmer du bør se

Og en du bør styre unna. Se ekspertenes tips og trailere.

(Dagbladet.no): Filmfestivalen i Cannes var ferdig lørdag, men filmene har bare såvidt startet sin vandring nordover.

Her er noen filmer du bør få med deg, og én du bør styre unna:

Babel

Regissør: Alejandro Gonzalez Iñarritu

Med: Blant annet Cate Blanchett, Brad Pitt, Gael García Bernal, Jamie McBride og Ktji Yakusho.

Se trailer

Kjetil Lismoen, redaktør i Rushprint og filmanmelder:

- Det er en fryktelig ambisiøs film, som tvinner sammen tre ulike fortellinger på tre ulike kontinenter på en helt forbilledlig måte. Dette er egentlig en klassisk Cannes-vinner, mener jeg. Ken Loach-filmen som vant Gullpalmen er en mer tilbakeskuende film om en hendelse som for lengst har utspilt seg. «Babel» fanger tidsånden i mye større grad.

Ni Cannes-filmer du bør se

Inger Bentzrud, filmanmelder i Dagbladet:

- Filmen har et svært moderne uttrykk og går tett på en av vår tids viktigste konflikter, nemlig moderne folkevandring. Den fletter sammen tre historier fra Marokko, Mexico/USA og Japan. Dette er så dyktig laget og så vesentlig.

Volver

Regissør: Pedro Almodvar

Med: Blant annet Penélope Cruz, Carmen Maura, Abuela Irene, Lola Dueñas, Blanca Portillo, Yohana Cobo, Chus Lampreave og Leandro Rivera.

Se trailer

Kjetil Lismoen:

- Typisk Almodvar, samtidig som han kanskje er noe mindre ekstravagant enn tidligere. Her reiser han tilbake til det distriktet i Spania hvor han kommer fra, og skildrer den typen kvinneskikkelser han husker fra oppveksten. Dette er en klassisk ensemblefilm, og alle de kvinnelige skuespillerne ble også hedret i Cannes. Almodovars kombinasjon av melodrama og humanisme er helt unik i dagens filmverden.

STORSPILLER: Penélope Cruz gjør sitt livs rolle i Pedro Almodóvars film «Volver». Foto: FILMWEB
STORSPILLER: Penélope Cruz gjør sitt livs rolle i Pedro Almodóvars film «Volver». Foto: FILMWEB Vis mer

Inger Bentzrud:

- Almodvar går litt bort fra det eksentriske og tilbake til det folkelige. Alle kvinnene er strålende og Penélope Cruz gjør sitt livs rolle.

Il Caimano

Regissør: Nanni Moretti

Med: Blant annet Silvio Orlando, Margherita Buy og Jasmine Trinca.

Se trailer

Kjetil Lismoen:

- En regissør kommer over et manus som egentlig er en historie om hvordan Berlusconi kom til makta. Det er en film om det å lage film, men samtidig om hvordan det italienske samfunnet kunne gjøre Berlusconi-fenomenet mulig. I utgangspunktet kunne man kanskje forventet en mer dyster film, full av rettferdig harme, men den er først og fremst morsom.

The Wind That Shakes The Barley

Regissør: Ken Loach

Med: Blant annet Cillian Murphy, Padraic Delaney, Liam Cunningham og Orla Fitzgerald.

Se trailer

Inger Bentzrud:

- Ken Loach vant Gullpalmen med denne filmen om IRAs tidlige dager. Det er en veldig bra historisk film som vil gjøre vondt å se i England og Irland. Den åpner en del sår.

Sherrybaby

Regissør: Laurie Collyer

Med: Blant annet Maggie Gyllenhaal, Brad William Henke og Sam Bottoms.

Ulrik Eriksen, filmskribent:

- En film om en mor som kommer ut av fengsel etter å ha sonet en narkodom. Hun ble satt i fengsel rett etter at å ha født datteren, og broren og hans kone har tatt vare på barnet. I hovedsak handler den om hennes forsøk på å bli mor igjen - og Maggie Gyllenhaal gjør en veldig, veldig bra hovedrolle. Denne kommer sannsynligvis på kino en gang i løpet av vinteren.

Iklimler

Regissør: Nuri Bilge Ceylan

Med: Blant annet Arif Asgi, Ufuk Bayraktar og Ebru Ceylan.

Se trailer her

Ulrik Eriksen:

- En sterk tyrisk film om et par som har vært sammen lenge, men der han vil ut. Filmen viser videre hvordan han tar et valg, som han angrer veldig på. Han sliter med å ta grepet om sitt eget liv og sine egne følelser. «Iklimler» tar det med kommunikasjon innad i forholdet på kornet, og er ekstremt poengtert.

Flandres

Regissør: Bruno Dumont

Med: Blant annet Samuel Boidin.

Se trailer her

Ulrik Eriksen:

- Her drar en gruppe bondetamper til en fiktiv krig, der de blir konfrontert med en følelsesmessig ekstrem situasjon, og ender opp som ganske avstumpede. Dumont er en kompromissløs filmskaper, og denne er lite kommersiell. Likevel veldig bra.

L\' Amico di famiglia

Regissør: Paolo Sorrentino

Med: Blant annet Luigi Angelillo, Fabrizio Bentivoglio, Clara Bindi og Laura Chiatti.

Se trailer her

Ulrik Eriksen:

- Også denne er lite kommersiell: Om en pengeutlåner, en knallhard mafioso, som likevel blander seg inn i livene til dem han låner ut penger til. Han har et veldig sterkt behov for fysisk kontakt, samtidig som han har blitt ekstremt kynisk og kald etter å ha blitt skuffet tidligere. En beksvart gangsterkomedie.

Indigènes (Days of Glory)

Regissør: Rachid Bouchareb

Med: Blant annet Jamel Debbouze, Samy Naceri, Sami Bouajila og Roschdy Zem.

Se trailer

Inger Bentzrud:

- Filmen handler om Frankrikes bruk av menn fra de franske koloniene som soldater under andre verdenskrig. Den viser en systematisk diskriminering, og er en sterk historie om et kapittel i fransk historie som franskmennene har forsøkt å glemme.  «Indigènes» har så langt fått kinodistribusjon i Sverige og Danmark. Regissøren skal også lage film om Bob Marley.

Marie-Antoinette

Regissør: Sofia Coppola

Med: Blant annet Kirsten Dunst, Jason Schwartzman, Asia Argento, Rip Torn, Molly Shannon.

Se trailer

Inger Bentzrud:

- Filmen er stillestående og kjedelig. Den blir bare et kostymedrama med blonder, champagne og pudderparykker. Den er innelukket i en parfymert verden og man tenker bare «Nå må de snart slutte, kan de ikke spise kaker i stedet?»

Bentzrud ler:

- Men den viser Marie-Antoinette mer som et menneske enn den syndebukken hun har blitt i fransk historie, og man forstår hvor ensom og forlatt hun var.

POSTKOLONIALISME: Rachid Boucharebs film «Indigènes» om Frankrikes bruk av soldater fra sine kolonier under andre verdenskrig. Anbefales av Inger Bentzrud.
PITT OG BLANCHETT: Alejandro Gonzalez Iñarritu, som tidligere har laget «Kjærlighetens kjøtere» og «21 Grams», har nå film «Babel». Det er en ambisiøs film om folkevandring/innvandring. Anbefales av Inger Bentzrud og Kjetil Lismoen.
KOSTYMEDRAMA: Alejandro Gonzalez Iñarritus film «Babel» er en ambisiøs film om folkevandring/innvandring. Anbefales av Inger Bentzrud og Kjetil Lismoen.
NORDIRSK HISTORIE: Ken Loach vant Gullpalmen med sitt historiske drama «The Wind That Shakes The Barley» om IRAs tidligste dager.
BERLUSCONI-KRITIKK: Silvio Orlando spiller i «Il Caimano» om en regissør kommer over et manus om hvordan Silvio Berlusconi kom til makta. Likevel først og fremst en morsom film.
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 914656910


Varnish cache server