Ni festivalvenner døde foran meg, og jeg tok bilde av det

I morgen er det ti år siden Roskilde-tragedien. Slik husker Dagbladet.nos Stian Haraldsen de dramatiske minuttene i trengselen.

DØDEN PÅ ROSKILDE: Festivalvaktene kjemper her en febrilsk kamp for å dra publikummere opp. Presset foran scenen under Pearl Jam-konserten i 2000 var derimot så stort at det var helt nytteløst - helt til musikken ble stanset og folk gikk bakover. Foto: STIAN HARALDSEN
DØDEN PÅ ROSKILDE: Festivalvaktene kjemper her en febrilsk kamp for å dra publikummere opp. Presset foran scenen under Pearl Jam-konserten i 2000 var derimot så stort at det var helt nytteløst - helt til musikken ble stanset og folk gikk bakover. Foto: STIAN HARALDSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||BILDET ØVERST i denne saken ga meg en periode veldig dårlig samvittighet.

Du ser det ikke så godt, for jeg tok det med et engangskamera en regntung kveld for ti år siden - men ni personer dør der. De oransjekledde vaktene prøver å dra folk opp fra haugen av det som skulle vært festivallykkelige, unge mennesker på Roskilde.

30. JUNI 2000 spilte Pearl Jam en høyst etterlengtet konsert på Dyrskuepladsen. Regnet pøste ned og gjorde bakken gjørmete og glatt. Det var trangt, vi svettet og kroppsdampen på vei opp møtte regndråpene som var på vei ned.

Sommerregnet på Roskilde har derimot aldri gjort meg noe, det er bare en del av sjarmen.

All sjarm og den herlige følelsen forsvant derimot brått denne kvelden. Det ble ingen Pearl Jam-fest. Vokalist Eddie Vedder avsluttet ikke konserten med «Thank you, Roskilde. We love you, good night!».

VI VENTET LENGE på Pearl Jam. Ikke fordi de var forsinket, men fordi det var en så etterlengtet konsert. Jeg kom tidlig, og fikk en god plass langt framme. Trodde jeg.

Vedder & co. gikk på scenen 22.35. Knyttnevene våre - 100 000 til sammen - skjøt til værs mot de tunge skyene. Og der ble de. Ikke bare fordi vi knytter never når vi rocker, men mest fordi det ikke var mulig å få dem ned igjen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer