Ni staute nordmenn gjorde det ingen hadde trodd mulig

Befriende svart-hvitt om beskjeden tungtvanns-helt.

I FJELLET: Etter tungtvannsaksjonen ble Joachim Rønneberg sendt til Tafjordfjellene for å organisere sabotasjeaksjoner motjernbanen. F.v. Olav Aarsæther, Birger Strømsheim og Rønneberg. Foto: Ascheoug
I FJELLET: Etter tungtvannsaksjonen ble Joachim Rønneberg sendt til Tafjordfjellene for å organisere sabotasjeaksjoner motjernbanen. F.v. Olav Aarsæther, Birger Strømsheim og Rønneberg. Foto: Ascheoug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: «Den mest vellykkede sabotasje under krigen», skal den tyske General von Falkenhorst ha sagt om Norges mest berømte enkeltbidrag til verdenskrigen.  

Det dreier seg om tungtvannsaksjonen på Vemork. Ni nordmenn klarte det ingen trodde de ville klare, og som også for dem fortonet seg som en selvmordsaksjon.

Uten at ett skudd falt, kom de seg usett inn i det tungt bevoktede Norsk Hydros anlegg på Vemork, den gang verdens eneste kommersielle tungtvannsanlegg.

De snek seg ned i kjelleren, fikk sprengt hovedreaktoren med det dyrebare tungtvannet, og kom seg unna nesten før tyskerne hadde oppdaget hva som var skjedd.  

Velkjent stoff Svært få, ikke engang sabotørene, visste den gang hvor essensielt tungtvannet var i kampen om den første atombomben.

Aksjonen ble fulgt med argusøyne både av Winston Churchill og president Roosevelt: En fantastisk historie, men det jo ikke akkurat sånn at vi ikke har hørt den før, både gjennom film og dokumentarbøker.

Det er heller sånn at vi ikke har hørt historien om våre krigshelter; Max Manus, Kjakan Sønsteby, Gunnar Helberg.     

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.