Niccolo Ammaniti

Svart humor i glimrende italiensk roman.

Oversatt av Birgit Owe Svihus

Hr. Ferdinand

BOK: Da Niccolo Ammaniti skulle på besøk til Norge i oktober, ble han stoppet på Gardermoen, sjekket grundig og til slutt sluppet inn under tvil.

Det sier litt om Ammanitis framtoning, siden han er en av Italias mestselgende og prisbelønte forfattere, og egentlig burde vært tatt imot med rød løper og kulturminister.

Da kan man i stedet ta godt imot «Hvis Gud vil», den andre Ammaniti-romanen som er oversatt til norsk. Kort fortalt er dette historien om tenåringen Rino Zena, hans far Cristiano, og menneskene rundt dem. Og bare for å ha sagt det, dette er ikke en idyllisk beretning om alenefar og sønn, men en burlesk og grotesk roman som mest hører hjemme i hylla for skittenrealisme.

Rino prøver så godt han kan å leve et normalt liv, men det er ikke så lett når faren er fordrukken, arbeidsløs og voldelig og har nynazistiske sympatier. Allerede i prologen kommer familieforholdene klart fram: Midt på natta tvinger en full Cristiano sønnen opp, gir ham en pistol og sender ham ut i mørket for å skyte en hund som forstyrrer farens nattero.

Hadde det ikke vært for Ammanitis besksvarte humor, ville «Hvis Gud vil» vært omtrent uleselig i all sin gru og elendighet. I stedet er den morsom på en ubehagelig og forvrengt måte, som om virkelighetsoppfatningen har fått seg en litt for hard smell. Handlingen har et snev av kriminalintrige over seg, men det er verken forbrytelser eller løsninger som er det vesentligste her, det handler i stedet om valg vi tar og valg som blir gjort for oss, om håp og håpløshet, og om skjebnens lunefullhet. Man bør lese denne boka med tittelen i bakhodet, for å si det sånn.

Jeg nevnte kriminalintrigen, den går i korthet ut på at Cristiano Zena og hans to døgenikter av noen venner, Danilo Aprea og den underlige skruen som går under navnet Quattro Formaggi fordi han liker pizza med fire typer ost, har tenkt å bryte opp en bankautomat og bli rike. Men alt blir snudd på hodet når et voldsomt regnskyll kommer inn over byen.