True crime «The Imposter»

Nicholas (13) forsvant og ble borte i tre år. Da han kom tilbake var det noe som ikke stemte

Han hadde annerledes hudfarge og fransk aksent. 

FORSVANT: 13 år gamle Nicholas Barclay forsvant i 1994. I dokumentarfilmen «The Imposter» fra 2012, fortelles historien om forsvinningen. Video: Imposer Pictures Vis mer

(Dagbladet): Tenk deg at sønnen din eller broren din forsvinner sporløst, for så å dukke opp tre år senere. Tenk deg at du finner ut at du har behandlet en voksen fremmed som ditt 16 år gamle familiemedlem.

Det er denne historien som fortelles i dokumentarfilmen «The Imposter» fra 2012.

At virkeligheten kan overgå fantasien er det ingen tvil om.

I 1994 forsvant 13 år gamle Nicholas Barclay fra sin familie i Texas. Tre år senere dukket han opp igjen i Spania med mørkere hud, annerledes hudfarge og fransk aksent.

STJÅLET IDENTITET: Frédéric Bourdin stjal identiteten til forsvunnede Nicholas Barclay, men ble til slutt avslørt. FOTO: Skjermdump fra filmen «The Imposter».
STJÅLET IDENTITET: Frédéric Bourdin stjal identiteten til forsvunnede Nicholas Barclay, men ble til slutt avslørt. FOTO: Skjermdump fra filmen «The Imposter». Vis mer

Guttens familie og myndighetene aksepterte at dette var Nicholas, skriver The Independent, men det skulle vise seg at Nicholas i virkeligheten var 23- år gamle fransk-algeriske Frédéric Bourdin, som var ettersøkt av Interpol.

Det var nemlig ikke første gang Bourdin hadde gitt seg ut for å være et bortkomment eller foreldreløst barn.

Prisbelønt dokumentar

Er du blant dem som er hekta på True Crime- bølgen og digger serier som «Making a Murderer» (Netflix), «The Jinx» (HBO) eller podcasten «Serial», bare for å nevne noen, kan dokumentarfilmen «The Imposter», regissert av Bart Layton, fra 2012 være noe for deg.

Ifølge nettstedet Filter Film og Tv kobles FBI inn grunnet Nicholas historier om at han skal ha blitt kidnappet av en pedofiliring, som har holdt ham som slave i tre år, men til tross for at det mildt sagt er ugler i mosen, er familiemedlemmene sikre på at Bourdin er 16 år gamle Nicholas.

Bourdin selv har beskrevet dokumentaren som sensasjonistisk, ifølge The Independent.

Filmen fikk god mottagelse da den hadde premiere under Sundance Film Festival og vant prisen for beste dokumentarfilm under Miami Film Festival da den kom.

Ettersøkt

I 1997 befant Bourdin seg på et ungdomshjem i den Spanske byen Linares. Ifølge The New Yorker hadde han fått 24 timer på seg av saksbehandleren til å bevise at han faktisk var en tenåring før han måtte gi fra seg fingeravtrykkene sine.

Bourdin visste at fingeravtrykkene fantes i Interpols arkiver etter en serie forsøk på å få seg falsk identitet over hele Europa. Oftest som en forsvunnet, mindreårig gutt.

Midt på natten ringer han det nasjonale senteret for savnede barn i Alexandria Virginia på jakt etter en identitet.

Han gir seg ut for å være lederen på ungdomshjemmet og forteller at de har et skremt barn som snakker engelsk med en amerikansk aksent. Han gir deretter en beskrivelse av sitt eget utseende.

Lurer alle

Etter å ha fått tilsendt informasjon og bilder av Nicholas Barclay, via faks midt på natten, bleker han håret for å etterligne den forsvunne gutten.

Ikke bare klarer han å overbevise myndighetene, men også Barclays familie.

Barclays' mor Beverly uttalte senere at hun ble «helt tatt på senga», da hun hørte den barnelignende stemmen i telefonen.

Barclays søster Carey tvilte heller ikke på at det var broren hun møtte på barnehjemmet selv om han hadde fransk aksent.

Etter at søsteren gikk god for Bourdin skal ingen ha stilt kritiske spørsmål. De tror den franske aksenten skyldes det forferdelige han hadde vært gjennom.

Ifølge Bourdin selv skal han ha hatt flere enn 500 falske identiteter, men han har sagt at hans eneste mål har vært å bli plassert i et fosterhjem hvor han kunne bli elsket.

Familiefar

Etter noen måneder i USA skal han likevel bli avslørt av en privatetterforsker og et tv-team. Familien tror likevel Bourdin er den han utgir seg for å være og får ikke mistanke før Bourdin selv får sammenbrudd og innrømmer hvem han er.

Etter å ha sonet seks år i fengsel ble han deportert til Frankrike der han senere har giftet seg og blitt pappa.

The New Yorkers journalist David Grann, som har møtt Bourdin ved flere anledninger, møtte ham rett før han ble far for første gang i 2007.

«Dette er den jeg er», uttalte Bourdin den gangen.

Her kan du strømme «The Imposter» (Netflix).