Nicholaysen, marit

- Hvordan ble du forfatter?

Det lå vel i kortene ganske tidlig, rimelig lesegal som jeg var. Tok bestemmelsen først da jeg var godt oppi 20-årene, og brukte noen år på «forsøksskriving». Fikk noen bidrag trykket i antologier og ble oppmuntret av det. Debuterte med romanen «I Frøyas tegn» i 1985 etter å ha jobbet med den et par år.

- Hva er din beste leseropplevelse?

Et nesten umulig spørsmål å svare på. Kanskje var det «Mormor og de åtte ungene» da jeg var barn. Kanskje var det Camus« essay om det absurde i ungdommen. Kanskje var det «Steppeulven» av Hesse eller «Reisen til nattens ende» av Céline. For ikke å snakke om Paul Bowles» og Goffredo Parises noveller. Møtet med David Ambroses forfatterskap på 90-tallet, blant annet hans «gotiske roman for vår computer-alder», «Mother of god», har vært en sterk opplevelse. I de senere år har Michel Houellebecq stått for noen høydepunkt.

- Hvilke forfattere har hatt innvirkning på ditt forfatterskap?

- Sikkert alle jeg har lest, på en eller annen måte. Parise er kanskje den jeg mest bevisst forsøkte å etterligne en periode. Etterligningsforsøket skar seg, selvfølgelig, men det var en lærerik prosess.

- Hvordan liker du å jobbe?

Liker best å jobbe om kvelden og natta, men det er det lenge siden jeg kunne. Da jeg fikk barn, innrettet jeg meg mer på vanlig kontor- tid, og har innarbeidet en god rutine på det. Jobber sikkert mer effektivt på den måten, men savner natta. Det er noe eget med den...

(Dagbladet.no 12. desember 2006)