Nicholson som pensjonist i roadmovie

Jack Nicholson briljerer i en for ham uvant rolle: Som ufarlig og avfeldig.

FILM: Jack Nicholson har innhentet sin egen aldersgruppe, men på sin helt spesielle måte: Nå spiller han pensjonist i en roadmovie. De som husker ham i birollen som hallusinerende advokat i «Easy Rider» (1969), vil ha en spesiell glede av å se ham som pensjonist på landeveien i Alexander Paynes «Hva angår Schmidt».

Rollen som nypensjonert forsikringsmann Warren Schmidt (66) er så langt fra Nicholson-stereotypen som det vel er mulig å komme. Han er lut i skuldrene, subbete i ganglaget, men en solid og sparsommelig «Mr. Middle America» fra Omaha, Nebraska. Han har vært gift med samme kvinne i 42 år, idet han en formiddag finner henne død over støvsugeren. Et begivenhetsløst samliv er over; nå er han hjelpeløst alminnelig alene.

Gifteklar datter

Datteren Jeannie (Hope Davies) er langt borte og har aldri hatt noe nært forhold til sin far. Nå skal hun gifte seg med en noe «white trash»-infisert vannsengselger, Randall (Dermot Mulroney). Schmidts nye livsinnhold blir å overtale henne til å droppe brudgommen, avlyse bryllupet osv. Han setter seg bak rattet i sin gigantiske bobil med kurs vestover gjennom erkeamerikanske mais-åkrer og sletteland mot Colorado.

Underveis skriver han brev med eksistensielle observasjoner og betroelser. Mottakeren er et fadderbarn han har fjernadoptert, seks år gamle Ndugu i Tanzania, som han aldri har sett eller skal komme til å se. Fordi datteren har lite hastverk med å ta imot sin far, kjører han omveier via sin barndomsby, sitt gamle universitet osv.

Jack Nicholson portretterer en mann som er utgått på dato, som blir gradvis mer nedstøvet, men som tross alt har en kjerne av verdighet.

I møtet med en noe utagerende svigerfamilie, særlig brudgommens mor Roberta (Kathy Bates), nedkjemper han sin skuffelse og aversjon. Der man bevisst eller ubevisst sitter og venter på en ravende gal Jack Nicholson-finale, serverer Alexander Payne en logisk konklusjon. Det er vakkert og helstøpt.

Middelklassen

Payne har tidligere bemerket seg som en Americana-forteller, f.eks. i «Citizen Ruth» og «Election». I «Hva angår Schmidt» utforsker han våre dagers tause, men robuste majoritet; representanter for den amerikanske middelklassen som verken bor i flashy storbyer eller kler seg i cowboyhatt. Han viser deres huslige orden, deres sans for høytid og deres drømmer med stor realisme og autentisitet.

Det Jack Nicholson eventuelt mister av sexy image på rollen som Warren Schmidt, tar han igjen med ryktet som flerdimensjonal karakterskuespiller etter dette.